sobota, 6 grudnia 2014

Pełnoziarniste babeczki z waniliowym kremem jaglanym

Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad tym, jak stworzyć babeczki z kremem, ale przy użyciu tylko zdrowych składników. I udało się, dziś je upiekłam. Spody babeczek przygotowałam z pełnoziarnistych płatków i bananów, a krem ugotowałam na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem wanilii oraz siemienia lnianego, dzięki któremu uzyskałam budyniową konsystencję. A na koniec babeczki ozdobiłam bakaliami.
Wypiek oczywiście uzyskał pozytywne opinie degustatorów i znika w dość szybkim tempie;)

Składniki na 12 sztuk:
na spód:
  • 3 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków pełnoziarnistych*
na krem:
  • szklanka mleka
  • 50g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (ja użyłam młynka do kawy)
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu/ cukru
  • ziarenka z laski wanilii
    +na wierzch dowolne bakalie (ja użyłam żurawiny, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich)
*Ja użyłam pszennych i jęczmiennych, ale można użyć zwykłych owsianych.

Składniki na spód miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wgniatamy ją do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Wszystkie składniki na krem mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Po ostygnięciu kremu, nakładamy go na spody babeczek i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować pełnoziarniste babeczki z waniliowym kremem jaglanym, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • kasza jaglana zawiera bardzo wiele cennych składników: wapń, żelazo, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B oraz rzadko spotykany w produktach spożywczych krzem, który ma wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • płatki pełnoziarniste są bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminę B3 oraz cenne pierwiastki: cynk, fosfor, żelazo i magnez.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka