niedziela, 26 kwietnia 2015

Krem grochowo- brokułowy

W dzisiejszym poście mam dla was przepis na gęsty, rozgrzewający, sycący krem grochowo-brokułowy.
Powstał on z pomysłu mojej siostry, która miała ochotę właśnie na kremik grochowy. Dobór warzyw pozostawiła dla mnie. Obu nam zupka zdecydowanie posmakowała i pewnie jeszcze wiele razy zagości na naszym stole.
Jak już wspomniałam kremik wychodzi naprawdę gęsty i można dolać do niego nieco rosołu.
Jemy go na ciepło lub na zimno. Wierzch możemy posypać dowolnymi nasionami czy płatkami albo dodać trochę jogurtu.



Składniki:
  • 150g grochu łuskanego
  • 750ml rosołu lub bulionu warzywnego, lub wody przyprawionej solą, pieprzem i pieprzem ziołowym
  • średniej wielkości brokuł
  • pietruszka
  • kawałek selera
Pietruszkę i selera obieramy i dokładnie myjemy. Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmiksować blenderem. 
Rosół zagotowujemy, dodajemy groch i warzywa. Gotujemy do miękkości- przez około 30 do 40 minut.
W tym czasie kroimy i myjemy brokuła. Gotujemy go w drugim garnku, aż będzie miękki. Brokuła odcedzamy i dodajemy do grochu. Następnie miksujemy wszystko na gładki krem. W razie potrzeby możemy dodać więcej rosołu.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować brokułowy krem grochowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • groch zwiera sporo białka, witamin z grupy B, witaminę A, K, E, C oraz potasu, magnezu, fosforu, wapnia czy żelaza, a także błonnika,
  • brokuł dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza- sulforafanu wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe; ponadto dzięki zawartości witaminy C, za sprawą której wytwarzany jest kolagen, wzmacnia on stawy.

15 komentarzy :

  1. wyszedł mega gęsty, ale na pewno był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :D Krem grochu czy fasoli jest pycha no i z brokuła też więc czemu by tego nie połączyć? :D Trochę jak papu dla maluszków ale Angelika kupuje czasem dla siebie takie słoiczki więc dla niej konsystencja spoko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też takie zupki kojarzą się z jedzonkiem dla dzieci, ale są bardzo smaczne;)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy ten krem :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie ^^, chętnie wypróbuję, bo odzielnie już je jadłem, ale razem jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować tego połączenie. Koniecznie je wypróbuj:)

      Usuń
  5. Z przyjemnością zjadła bym miseczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj kremu, bo smakuje świetnie:)

      Usuń
  7. ostatnio chodzi za mną zupa krem, a Twoja wygląda fenomenalnie, konsystencja, kolor, dodatki... rozpływam się!
    btw. cieszę się,że tak zasmakowała Twojej mamie i Tobie szpinakowa owsianka. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc musisz taką zupkę przygotować;)
      Owsianka jest przepyszna, dziś na śniadanko znów ją zrobiłam:)

      Usuń
  8. Niezwykle ciekawy przepis, trzeba wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, zielone, sycące i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka