niedziela, 30 sierpnia 2015

Deser jeżynowo- gruszkowy

Dziś mam dla was nieco bardziej wymyślny deser. Składa się on z kilku warstw, ale zawiera jedynie popularne i łatwo dostępne składniki. Po przeczytaniu instrukcji każdy da radę go zrobić.
Deser bardzo mi posmakował. Pewnie dlatego, że zawiera składniki, które po prostu uwielbiam. Gruszka, jeżyny, jogurt i biszkopty, kto ich nie lubi?;)

piątek, 28 sierpnia 2015

Naleśniki szpinakowe

Tym razem mam dla was przepis na zieleniutki naleśniki. Swój kolor zawdzięczają sporej ilości szpinaku, który zblendowałam i dodałam do ciasta. Moje naleśniczki podałam w słodkiej wersji, z truskawkami, ale z powodzeniem możecie zjeść je na przykład z kurczakiem, serem i warzywami. 
Jeśli nie macie w domu mąki orkiszowej, to możecie oczywiście zastąpić ją pszenną.

Bułki dyniowe

Te bułeczki tak posmakowały mojej mamie i siostrze, że w przeciągu tygodnia piekłam je cztery razy. A to o czymś świadczy.
Bułeczki są wilgotne. Świetnie smakują z masłem orzechowym, świeżymi warzywami, gotowanym jajkiem i masłem. W zasadzie to pasuje do nich wszystko.
Nadal dobrze smakują na drugi czy trzeci dzień. Zachowują świeżość i nie stają się twarde.

środa, 26 sierpnia 2015

Placuszki z burakiem

Placuszki z buraka smakują zaskakująco dobrze.  Jeśli ktoś nie zna ich składu, na pewno go nie odgadnie. Placuszki są wilgotne, sycące i intensywnie kakaowe. Wspaniale pasuje do nich jogurt naturalny i świeże owoce- maliny, borówki...

wtorek, 25 sierpnia 2015

Pierogi z serem i malinami

Póki sezon malinowy trwa, nadal korzystam ze świeżych owocków i przygotowuję różne deserki, śniadania czy obiadki. Tym razem mam dla was przepis na pyszne pierożki z serem i malinami. Smakują po prostu cudownie. Idealnie pasuje do nich sos owocowy przygotowany z jogurtu naturalnego i malin.

niedziela, 23 sierpnia 2015

Flatbread z warzywami i mozzarellą

Flatbread jest rodzajem pieczywa z patelni. Swoje chlebki przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej oraz jogurtu, a podałam je z warzywami, sosem pomidorowym i mozzarellą.
Flatbread przygotowuje się bardzo szybko, a jest on doskonałym, pożywnym obiadem. Dodatki możemy wybrać wedle naszego gustu, za każdym razem inne, a mamy gwarancję, że chlebki nam się nie znudzą.

sobota, 22 sierpnia 2015

Racuszki dyniowe

Pojawiło się już na blogi kilka przepisów na wykorzystanie dyni. Zapewniam was, że ukaże się ich jeszcze sporo, bo dyni na ogródku stale przybywa.;)
Tym razem przygotowałam dla was nieco odmienione racuszki. Zrobiłam je z miksu trzech mąk i dodałam puree dyniowe, dzięki któremu placuszki są wilgotne. Jako, ze bardzo lubię cynamon, on również znalazł się w cieście, ale jeśli chcecie, możecie go pominąć.



Składniki na 25 sztuk:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • łyżeczka cynamonu
  • 25g drożdży
  • 2 duże jabłka
Z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładanie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy puree, szklankę mleka, jajka, cynamon i rozczyn. Miksujemy. Na koniec, do ciasta wrzucamy drobno pokrojone jabłka i mieszamy je z ciastem łyżką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Racuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na przykład na oleju rzepakowym.
Smacznego:)

piątek, 21 sierpnia 2015

Frittata z pomidorem

Całkiem niedawno dzieliłam się z wami przepisem na frittatę z porem. Danie okazało się na tyle smaczne, że zapragnęłam dalszych eksperymentów. Tym razem przygotowałam wersję z ziemniakami, pomidorem i cukinią. Jest to sprawdzone połączenie, które również tym razem zdało egzamin.
Frittata świetnie sprawdzi się na obiad, jeśli mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i sycącego.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kluseczki z ricotty

Kluseczki z ricotty przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Trzeba jedynie wiedzieć, żeby nie przesadzić z mąką i ich nie rozgotować, a wszystko wyjdzie idealnie.
Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis na delikatne, mięciutkie, smaczne kluseczki. Polecam wypróbować;)
Podałam je z sosem malinowo- borówkowym (dżem wymieszany z jogurtem naturalnym) oraz świeżymi malinkami prosto z ogródka.

niedziela, 16 sierpnia 2015

Koktajl brzoskwiniowo- borówkowy

W okresie letnim bardzo lubię pić wszelkiego rodzaju koktajle. Najczęściej przygotowuję je z truskawek, ale czasem mam ochotę na małą odmianę. Tym razem do koktajlu wybrałam brzoskwinie i borówki. Okazało się, że deserek posmakował całej rodzince.
Przygotowanie koktajlu zajmuje zaledwie kilka chwil, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się z pysznego owocowego smaku.

Śniadaniowe inspiracje 10

Dziś  mam dla was kolejny post z serii śniadaniowych inspiracji. Jest to już dziesiąty "pucharkowy" wpis i mam nadzieję, że nadal chcecie oglądać moje śniadania.;)

Na pierwszym zdjęciu znajduje się prosty budyń kukurydziany z dodatkiem dyni, banana i cynamonu. A żeby śniadanie nie kojarzyło się całkowicie z jesienią, jego wierzch ozdobiłam borówkami.
Do garnka wsypujemy 40g zmielonej na mąkę kaszy kukurydzianej, dodajemy solidną łyżkę puree dyniowego, banana pokrojonego w plastry, pół łyżeczki cynamonu oraz 3/4 szklanki mleka. Całość gotujemy przez około 8-10 minut.

sobota, 15 sierpnia 2015

Cukinia zapiekana z pomidorem i mozarellą

Bardzo często przygotowuję prostą pieczoną cukinię. ale ostatnio zapragnęłam zmiany i postanowiłam ją nieco ulepszyć. Żółty ser zamieniłam na mozzarellę i dodałam plastry pomidorów. Pomysł okazał się świetny. Cukinia w takiej wersji smakuje genialnie i nadal jest prościutka w przygotowaniu. Jest to idealna przekąską czy dodatek do obiadu.

piątek, 14 sierpnia 2015

Makaron z cukinii w sosie z kurczakiem i pieczarkami

Jakiś czas temu wpadłam na pomysł przygotowania makaronu z cukinii (brzmi trochę niedorzecznie, ale jest smaczny). Pierwsza próba nie usatysfakcjonowała mnie do końca. Natomiast drugie podejście okazało się być strzałem w dziesiątkę. Makaron smakował świetnie i idealnie komponował się z kurczakiem i pieczarkami w sosie.

środa, 12 sierpnia 2015

Sernik z polewą truskawkową

Od kiedy polubiłam serniki zaczęłam piec je naprawdę często. Dzieliłam się z wami już nie jednym przepisem na nie. Dziś mam dla was serniczek, który szczerze mówiąc przebił wszystkie poprzednie. Masa serowa wyszła po prostu idealna, gładka, kremowa. Natomiast spód z dodatkiem kakao jest kruchy, ale nie rozpada się, ani nie jest zbyt twardy. Wierzch serniczka polałam dodatkowo prosta polewą truskawkową. Palce lizać!;)

Bliny

O zrobieniu blin myślałam już od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. W końcu przejrzałam przeróżne przepisy w internecie, sprawdziłam z czym się je podaje. Oczywiście żadna znaleziona receptura nie odpowiadała mi w 100%, dlatego też zrobiłam bliny po swojemu i  jestem usatysfakcjonowana.
Podobno bliny najczęściej podaje się z kawiorem, ale ja jakoś nie miałam go w lodówce i podałam je na słodko. Jabłka podsmażyłam na maśle z cynamonem. To było pyszne.;)

wtorek, 11 sierpnia 2015

Frużelina jeżynowa

Bardzo lubię wszelkie owocowe przetwory- dżemy, kremy i frużelinę. Ostatnio robiłam malinową, a dzisiaj mam dla was przepis na jeżynową. Poprzednim razem robiłam ją bez dodatku żelatyny, więc jeśli jej nie jecie, frużelinę jeżynową równie możecie zrobić bez jej dodatku.
Frużelina świetni pasuje do tostów francuskich, naleśników, placuszków, czy drożdżowych bułeczek, a nawet lodów bananowych.


Deser kostka czekoladowa z borówkami

Po upieczeniu ciasta czekoladowego z burakiem, wpadłam na pomysł przerobienia go na nieco bardziej złożony deser. Do ciasta pokrojonego w kostkę dorzuciłam waniliowy jogurt i borówki. Powstał z tego bardzo smaczny deserek.
Jeśli nie macie borówek możecie zastąpić je malinami, truskawkami lub brzoskwinią czy bananem pokrojonym w kostkę.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Gnocchi dyniowe z indykiem

W związku z tym, że dyni na ogródku przybywa w dość szybkim tempie, staram się przygotowywać z niej jak najwięcej różnych potraw. Były już placki, ciastka, tosty i naleśniki. Teraz nadeszła pora na dania wytrawne. Na pierwszy ogień poszły gnocchi- włoskie kluseczki, które uwielbiam za to, że można przygotować je na wiele sposobów.
Dzięki dyni gnocchi nabrały ślicznego koloru, ale dynia nie jest mocno wyczuwalna, raczej zmienia ich wygląd niż smak. Kluseczki są delikatne, dość łatwo jest je rozgotować. Wystarczy, że wypłyną na wierzch bulgoczącej wody.
Podałam je z pyszną, aromatyczną piersią z indyka. Przygotowałam ją z masą różnych przypraw i usmażyłam na patelni.

Pełnoziarnista tarta z jogurtem brzoskwiniowym i jeżynami

Uwielbiam piec tarty, bo można wymyślić całą masę sposobów na ich przygotowanie. Mogą być słodkie, wytrawne, owocowe, czekoladowe... Dziś mam dla was orzeźwiającą tartę z pieczonym jogurtem brzoskwiniowym, jeżynami oraz galaretką. A wszystkie te składniki znajdują się na pysznym, kruchym, pełnoziarnistym spodzie. Ciężko skończyć na jednym kawałku.:)

niedziela, 9 sierpnia 2015

Lody bananowe

Lody są według mnie nieodłączną częścią lata. Chociaż jem ich bardzo mało, to obok takich domowych nie potrafię przejść obojętnie. Robiłam je już wielokrotnie, w kilku wersjach smakowych, ale ostatnio rządzą banany.
Lody są dość sycące, łatwo się nimi najeść. Jednak nie są zbite, ich konsystencja jest idealnie gładka.
Jeśli nie przepadacie za bananami zamiast curdu bananowego możecie zrobić brzoskwiniowy, jagodowy czy malinowy.
Swoje lody podałam z frużelina jeżynową, na którą przepis podam za niedługo oraz z ciastkiem migdałowym.


sobota, 8 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z burakiem

Jestem amatorką wszelkiego rodzaju "uzdrowionych" ciast. Zatem, gdy jakiś czas temu widziałam pomysł na czekoladowe ciasto z buraków, musiałam je zrobić. Wydawało mi się, że 300g buraka zepsuje smak wypieku, ale na szczęście się myliłam. W cieście ciężko wyczuć jakikolwiek posmak warzywa. Nawet mój brat, który zdecydowanie woli tradycyjne wypieki, nie domyślił się co zjadł.
Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu.:)

czwartek, 6 sierpnia 2015

Frittata z ziemniakami i porem

Frittata jest rodzajem włoskiego omletu, choć z dużą ilością dodatków bardziej przypomina zapiekankę. Tradycyjnie najpierw podsmaża się ją na patelni, a później wstawia do piekarnika. Jednak upieczenie jej od razu w piekarniku nie będzie błędem. Podstawą frittaty są oczywiście jajka, a ilość i rodzaj dodatków są zależne jedynie od wykonawcy.
Frittata doskonale smakuje prosto z piekarnika, jednak odgrzana później nie traci na smaku.

Francuskie tosty dyniowo- bananowe

Dość rzadko przygotowuję na śniadanie tosty francuskie.Jednak, gdy już się za nie zabieram zwykle ulepszam podstawową wersje (jajka, mleko, cukier) i dodaję na przykład owoce. Ostatnio padło na brzoskwinie, a tym razem wybrałam banany i dynię oraz jako dodatek korzenne przyprawy. Powstało pyszne, aromatyczne śniadanie. Palce lizać!;)

środa, 5 sierpnia 2015

Curd bananowy

Curd jest rodzajem owocowego kremu. Najpopularniejszy jest na bazie cytryny, choć można spotkać różne wersje smakowe. Wykorzystuje się go do nadziewania babeczek, smarowania ciast, czy produkcji lodów.
Swój curd przygotowałam na bazie bananów, a inspiracją był przepis z MoichWypieków.

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Placki dyniowe

Dziś mam dla was kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem są to proste placuszki. Idealnie sprawdzą się w roli pożywnego, słodkiego śniadania lub dania na wynos. Możemy podawać je z dżemem, świeżymi owocami, serkiem wiejskim czy twarożkiem.

Naleśniki dyniowe

W mojej naleśnikowej kolekcji nie mogłoby zabraknąć ślicznych, żółciutkich, dyniowych placuszków. Zatem po zrobieniu puree zabrałam się za ich smażenie. Do ciasta celowo dodałam mąkę kukurydzianą i kurkumę (jeśli jej nie macie, możecie pominąć), aby jeszcze bardziej podkreślić dyniowy kolor.
Ciepłe naleśniki mają łatwo wyczuwalny, dyniowy smak. Tak, jak chciałam. Świetnie komponują się z wszelkimi jabłkowymi przetworami, ale równie dobrze smakują z custardem i malinami.

niedziela, 2 sierpnia 2015

Pełnoziarniste ciastka dyniowe

Raczej nie dzielę się z wami przepisami, których sama nie wymyśliłam, ale te ciasteczka są po prostu cudowne. Recepturę na nie znalazłam tutaj. Oczywiście wprowadziłam do niej kilka drobnych zmian.
Przygotowanie i upieczenie ciasteczek nie zajmie wam więcej niż 20-25 minut. Możecie zrobić je nawet teraz, bo do ich produkcji potrzebne są jedynie podstawowe składniki, no może oprócz puree dyniowego. Przepis na nie podawałam wam kilka dni temu, jest tutaj.

Sałatka owocowa z melonem

W ubiegłym tygodniu kupiłam słodziutkiego melona miodowego. Leżał w koszyku z owocami i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. W końcu stwierdziłem, że nie będę kombinować i zrobię prościutką, orzeźwiającą sałatkę owocową. Melona przekroiłam na pól. Wyjęłam ziarna i wydrążyłam część miąższu, a jego resztę wraz ze skórką wykorzystałam jako miseczki. Wyglądały ślicznie. Oprócz miąższu z melona użyłam brzoskwiń, nektaryny, winogron i bananów, a całość polałam słodkim, waniliowym custardem.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka