Karmelizowane orzechy najlepiej jest przygotować w dniu podania tarty, dlatego że nie są one zbyt trwałe i cukier łatwo się rozpuszcza
wtorek, 29 września 2015
Tarta sernikowa z kremem dyniowo- brzoskwiniowym
Od kiedy zaopatrzyłam się w formę do tarty dość często je przygotowuję. Do tej pory prezentowałam wam trzy letnie propozycję: rabarbarową, jeżynową i truskawkową. Jednak lato już za nami, teraz na blogu królują jesienne smaki, w związku z tym mam dla was dzisiaj przepis na dyniową tartę z karmelizowanymi orzechami. Brzmi i smakuje cudownie.;)
Karmelizowane orzechy najlepiej jest przygotować w dniu podania tarty, dlatego że nie są one zbyt trwałe i cukier łatwo się rozpuszcza
Karmelizowane orzechy najlepiej jest przygotować w dniu podania tarty, dlatego że nie są one zbyt trwałe i cukier łatwo się rozpuszcza
Etykiety:
brzoskwinie
,
cukier waniliowy
,
cynamon
,
dynia
,
gałka muszkatołowa
,
imbir
,
jogurt grecki
,
kardamon
,
masło
,
mąka pszenna pełnoziarnista
,
mąka ryżowa
,
ser biały
poniedziałek, 21 września 2015
Pudding cytrynowy z duszoną gruszką
Trawa cytrynowa, posiana na ogródku kilka miesięcy temu, zdążyła już bardzo ładnie urosnąć. Najczęściej używam jej do przygotowywania herbatki imbirowo- cytrynowej z miodem, ale jej smak jest na tyle dobry, że postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia czegoś więcej. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam był prosty pudding ryżowy z gruszką.
Z ugotowaniem puddingu poradzi sobie każdy z was. Jest on naprawdę nieskomplikowany, a efekt końcowy jest wspaniały. Ważne jest, aby do jego przygotowania użyć odpowiedniego gatunku ryżu, bo wbrew pozorom, ma to ogromny wpływ na smak.
Duszone gruszki, tak samo jak pudding, są banalne w zrobieniu. Jeśli nie macie miodu możecie zastąpić go taką samą ilością cukru. Smak ulegnie delikatnej zmianie, ale nie na gorsze.:)
Z ugotowaniem puddingu poradzi sobie każdy z was. Jest on naprawdę nieskomplikowany, a efekt końcowy jest wspaniały. Ważne jest, aby do jego przygotowania użyć odpowiedniego gatunku ryżu, bo wbrew pozorom, ma to ogromny wpływ na smak.
Duszone gruszki, tak samo jak pudding, są banalne w zrobieniu. Jeśli nie macie miodu możecie zastąpić go taką samą ilością cukru. Smak ulegnie delikatnej zmianie, ale nie na gorsze.:)
sobota, 19 września 2015
Placuszki z serka wiejskiego
Bardzo lubię placuszki z białego sera i placuszki jogurtowe. Jednak tym razem użyłam innego nabiału- serka wiejskiego. Okazało się,że on również świetnie pasuje do tego tupu śniadań.
Placuszki są wilgotne i mięciutkie. Świetnie komponują się z czekoladą i świeżą gruszką.
Jeśli wolicie, to melasę możecie zastąpić miodem, a kardamon- cynamonem.
Placuszki są wilgotne i mięciutkie. Świetnie komponują się z czekoladą i świeżą gruszką.
Jeśli wolicie, to melasę możecie zastąpić miodem, a kardamon- cynamonem.
piątek, 18 września 2015
środa, 16 września 2015
Drożdżowe ciasto dyniowe z jabłkami i kruszonką
Dziś mam dla was przepis na pyszne, mięciutkie ciasto dyniowe z jabłkami i kruszonką. Świetnie sprawdzi się jeśli macie ochotę na pożywny i niezbyt słodki wypiek.
Do przygotowania swojego ciasta użyłam gęstego puree dyniowego, więc jeśli wasze jest rzadsze, to zmniejszcie ilość mleka lub dodajcie więcej mąki.
Do przygotowania swojego ciasta użyłam gęstego puree dyniowego, więc jeśli wasze jest rzadsze, to zmniejszcie ilość mleka lub dodajcie więcej mąki.
Etykiety:
cynamon
,
drożdże
,
dynia
,
gałka muszkatołowa
,
jabłko
,
mąka kukurydziana
,
mąka orkiszowa
,
mąka pszenna typ 650
,
mąka żytnia pełnoziarnista
,
olej kokosowy
niedziela, 13 września 2015
Quesadilla ze szpinakiem, serem i kurczakiem
Tak samo jak naleśniki, lubię przygotowywać tortille. Jest to bardzo przyjemne zajęcie. Zazwyczaj podaję je w podobny sposób- kurczak, ser, pieczarki, papryka, kukurydza, sos pomidorowy... Jednak dzisiaj mam dla was nieco ciekawszy pomysł na wykorzystanie tortilli- zrobienie quesadillas, czyli tortilli zapiekanej razem z nadzieniem i pokrojonej w trójkąty.
W oryginalnej, meksykańskiej wersji raczej nie znajdziecie szpinaku, ale według mnie świetnie się tutaj wpasował mimo, że nie jest używany w Meksyku, tak często jak kukurydza, fasola czy papryczka.
W oryginalnej, meksykańskiej wersji raczej nie znajdziecie szpinaku, ale według mnie świetnie się tutaj wpasował mimo, że nie jest używany w Meksyku, tak często jak kukurydza, fasola czy papryczka.
Etykiety:
czosnek
,
drób
,
masło
,
mąka kukurydziana
,
mąka pszenna pełnoziarnista
,
mąka pszenna typ 650
,
ser cheddar
,
szpinak
piątek, 11 września 2015
Budyń jabłkowy
Budyń to według mnie smak dzieciństwa. Z tym, że jeszcze kilka lat temu jadłam go w wersji z torebki. Teraz całkowicie go porzuciłam i budyń przygotowuję sama, od podstaw. Jest to bardzo proste. Najczęściej robię waniliowy i czekoladowy, ale pokazywałam wam też wersję truskawkową, gryczaną i cieciorkową.
Dziś mam dla was coś bardziej jesiennego- budyń z jabłkiem i cynamonem. Wyszedł pyszny, o intensywnym smaku.
Podałam go ze świeżym jabłkiem, migdałami i domowymi bezikami.
Dziś mam dla was coś bardziej jesiennego- budyń z jabłkiem i cynamonem. Wyszedł pyszny, o intensywnym smaku.
Podałam go ze świeżym jabłkiem, migdałami i domowymi bezikami.
środa, 9 września 2015
Ciasteczka dyniowe z płatkami
Dziś mam dla was pomysł na banalne ciasteczka z puree dyniowym. Dzięki niemu mają one świetny kolor i idealną konsystencje. Są słodkie, pożywne i mają wyraźny smak cynamonu. Jak dla mnie idealne! Wykonanie i upieczenie ciasteczek to kwestia kilkunastu minut, więc wspaniale sprawdzą się w roli wypieku "na ostatnią chwilę".
poniedziałek, 7 września 2015
Placuszki jaglane
W ubiegłym roku, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, dość często przygotowywałam placuszki jaglane. Później przez długi czas ich nie robiłam, a dzisiaj odświeżam przepis i dzielę się nim z wami.
Jeśli nie macie rano zbyt dużej ilości czasu, kaszę jaglaną możecie ugotować wieczorem, a rano wymieszać ją z resztą składników i smażyć. Mąkę ryżową oczywiście możecie zastąpić pszenną, żytnią czy orkiszową, według gustu.
Składniki na 16 sztuk:
Gdy będzie gotowa dodajemy do niej jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placuszki smażymy na przykład na oleju kokosowym lub suchej patelni.
Smacznego:)
Jeśli nie macie rano zbyt dużej ilości czasu, kaszę jaglaną możecie ugotować wieczorem, a rano wymieszać ją z resztą składników i smażyć. Mąkę ryżową oczywiście możecie zastąpić pszenną, żytnią czy orkiszową, według gustu.
Składniki na 16 sztuk:
- 100g kaszy jaglanej
- 2 banany
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 40g mąki ryżowej
- proszek do pieczenia
Gdy będzie gotowa dodajemy do niej jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placuszki smażymy na przykład na oleju kokosowym lub suchej patelni.
Smacznego:)
piątek, 4 września 2015
Nachosy
Nachosy wywodzą się z kuchni meksykańskiej, ale teraz są popularne na całym świecie. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy nam mąka, woda, trochę przypraw i czas.
Nachosy świetnie sprawdzają się w roli "czegoś do pochrupania" w trakcie oglądania filmu.
Bardzo dobrze pasuje do nich guacamole, sos czosnkowy czy paprykowy.
Nachosy świetnie sprawdzają się w roli "czegoś do pochrupania" w trakcie oglądania filmu.
Bardzo dobrze pasuje do nich guacamole, sos czosnkowy czy paprykowy.
czwartek, 3 września 2015
Mrożony krem owocowy
W gorące dni, kiedy mamy ochotę na "coś" zimnego, warto sięgnąć po mrożony krem owocowy zamiast sklepowych lodów. Zawiera on mnóstwo witamin, cennych pierwiastków i o wiele mniej kalorii niż gotowe desery.
Do przygotowania swojego kremu wybrałam banany i brzoskwinie, ale możecie eksperymentować ze swoimi ulubionymi owocami.
Do przygotowania swojego kremu wybrałam banany i brzoskwinie, ale możecie eksperymentować ze swoimi ulubionymi owocami.
środa, 2 września 2015
Tarta z kremem bananowym i truskawkowym
Tym razem przygotowałam dla was przepis na pyszną, letnią tartę. Składa się on z kruchego ciasta i trzech różnych kremów: jaglanego o smaku waniliowym, bananowego i truskawkowego. W tym momencie może wam się wydawać się, że jej przygotowanie jest czasochłonne, ale zapewniam was, te kremy są prościutkie, a ciasto przygotowuje się dość szybko.
Etykiety:
banan
,
cukier waniliowy
,
kasza jaglana
,
masło
,
mąka pszenna pełnoziarnista
,
mąka żytnia pełnoziarnista
,
pektyna
,
ricotta
,
truskawki
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)