niedziela, 29 listopada 2015

Tartaletki z budyniem kokosowo- pomarańczowym

W poniedziałek 23 listopada mój blog obchodził pierwsze urodziny. Szczerze mówiąc, bardzo szybko zleciał ten czas. W ciągu minionych dwunastu miesięcy wiele się nauczyłam. Moje zdjęcia, choć nadal daleko im do ideału, wychodzą o wiele ładniej niż pierwsze ujęcia. W tym czasie przygotowałam też mnóstwo dań, na blogu pojawiło się aż 212 przepisów. To całkiem sporo. Prowadzenie bloga pochłonęło mnóstwo czasu, ale nie uważam go za stracony. Mam nadzieję nadal go rozwijać, gotować i fotografować z każdym dniem coraz lepiej.
Z okazji urodzin upiekłam pyszne tartaletki z kremem kokosowo- pomarańczowym. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, każdy powinien sobie z nimi poradzić. Tartaletki składają się z kruchego, waniliowego spodu, kremowego budyniu ugotowanego na mleku kokosowym i świeżym soku pomarańczowym oraz posypki z wiórek kokosowych i malutkich ciasteczek.

czwartek, 26 listopada 2015

Paluszki z ciasta francuskiego

Dziś mam dla was przepis na paluszki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie smakują one tak jak sklepowe, tradycyjne paluszki, ale dobrze upieczone są chrupiące i ciężko skończyć na kilku sztukach. 
W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jednak zachęcam do zrobienia go w domu. Przepis na nie może wydawać się długi, ale jest bardzo prosty i jeśli będziecie się go trzymać, to ciasto się uda. A smak domowego, maślanego ciasta francuskiego jest niesamowity.

wtorek, 24 listopada 2015

Kurczak z groszkiem i marchewką

Tym razem mam dla was przepis na łatwy i dość szybki w przygotowaniu obiad. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 30-40 minut. Obiad świetnie nadaje się do odgrzewania, więc z powodzeniem możecie przechowywać go w lodówce i zjeść też kolejnego dnia.
Połączenie groszku i marchewki jest bardzo popularne i lubiane, więc jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie ugotujcie to danie.

niedziela, 22 listopada 2015

Deser orzechowy z jabłkami

Ostatnio opublikowałam przepis na domowe biszkopty orzechowe, a dziś mam dla was pomysł na ich wykorzystanie, troszkę bardziej kreatywne niż jedzenie ich solo.
Deser składa się z trzech prostych warstw. Pierwsza to budyń orzechowy, kolejna- wyżej wspomniane biszkopty, a na górze mamy jabłka z patelni. Całość jest bardzo smaczna. Składniki deseru idealnie wpisują się w jesienne klimaty- jabłka, orzechy, no i budyń, najlepiej smakujący gdy na zewnątrz jest już zimno.

czwartek, 19 listopada 2015

Scones z rodzynkami i orzechami

Tym razem przygotowałam dla was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu scones.
Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się je do popołudniowej herbaty. Tradycyjnie są przygotowywane z mąki pszennej, ale moje zostały nieco "ulepszone". Dodałam do nich mąkę orkiszową i żytnią, a biały cukier zastąpiłam brązowym.
Chociaż bułeczki można jeść na drugi, czy trzeci dzień po upieczeniu, to najlepiej smakują świeże.
Doskonale pasuje do nich masło, domowy dżem i serek wiejski.

wtorek, 17 listopada 2015

Tarta francuska ze szpinakiem

Dziś mam dla was przepis na bardzo ciepło przyjętą przez moją rodzinkę tartę francuską ze szpinakiem. Jej wykonanie jest dość pracochłonne, zwłaszcza ciasto. Jednak efekt końcowy wynagradza czas spędzony w kuchni. Szczerze mówiąc, tarta smakuje fenomenalnie. Składa się z niewielkiej ilości podstawowych składników, ale odpowiednie doprawienie i ciekawa struktura ciasta, sprawiają, że ma ona to "coś".
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można przechowywać ją w lodówce przez kilka dni, a później ewentualnie odgrzewać w mikrofalówce.

niedziela, 15 listopada 2015

Biszkopty orzechowe

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na domowe biszkopcik przygotowane na bazie mąki ryżowej. W nowej wersji mąkę zastąpiłam mielonymi orzechami. Mogę z czystym sumieniem napisać, że biszkopty wyszły równie smaczne, a może nawet lepsze (kocham orzechy) od poprzednich.
Biszkopciki wychodzą mięciutkie, świetnie smakują jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do szklanki mleka albo kakao.

piątek, 13 listopada 2015

Kurczak z dynią i ryżem

Dziś mam dla was przepis na kurczaka z dynią. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i danie wychodzi pyszne. Składa się ono z zaledwie trzech podstawowych składników i kilku przypraw. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi.
Dzięki ryżowi i dyni danie jest bardzo sycące i zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i świetnie sprawdzi się w roli pożywnego, jesiennego obiadku.
Kurczak z dynią doskonale nadaje się jako obiadek do lunchboxa i podczas odgrzewania nie traci na smaku.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Granola bananowa

Domową granolę najczęściej przyrządzam z tego przepisu, ale ostatnio postanowiłam ją nieco urozmaicić. Upiekłam ją w wersji bananowej. Wyszła chrupiąca i odpowiednio słodka.
Wbrew pozorom banany nie są mocno wyczuwalne, więc jeśli macie ochotę na wzmocnienie ich smaku, to dorzućcie jeszcze trochę suszonych.
Granola świetnie pasuje do porannej owsianki, naleśników, jogurtu naturalnego albo szklanki mleka.

poniedziałek, 2 listopada 2015

Biszkoptowe naleśniki z trawą cytrynową

Ze względu na to, że w kuchni mam jeszcze sporo trawy cytrynowej, to staram się ją wykorzystać na różne ciekawe sposoby. Był już pudding i panna cotta jogurtowa, a tym razem usmażyłam moje ulubione danie- naleśniki. Dzięki trawie cytrynowej maję one piękny, intensywny aromat, a dodatek ubitego białka sprawił, że są biszkoptowe i bardziej puszyste niż tradycyjne.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka