środa, 30 grudnia 2015

Ciastka orzechowe

Po kilkudniowej przerwie świątecznej wracam do was z przepisem na proste ciastka orzechowe. Są one miękkie, niezbyt słodkie i oczywiście intensywnie orzechowe. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i nawet po kilku dniach dobrze smakują.
Do upieczenia ciastek użyłam orzechów włoskich, ale z powodzeniem możecie zastąpić je ziemnymi czy laskowymi.

wtorek, 22 grudnia 2015

Mąka z cieciorki

Bardzo lubię używać w kuchni mąki z cieciorki. Jeszcze nigdy nie spotkałam jej w stacjonarnym sklepie, więc przygotowuję ją samodzielnie. Zajmuje to zaledwie kilkanaście minut.
Do tej pory opublikowałam trzy przepisy z udziałem mąki z ciecierzycy: chleb, naleśniki i ciastko bananowe.

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierogi z jabłkami

Jako, że bardzo lubię pierogi z jabłkami, nie mogło zabraknąć ich na moim blogu. W dzisiejszej wersji przygotowałam je z dodatkiem cynamonu, a ciasto zrobiłam z mąką ryżową. Ma ono przez nią nieco inna strukturę. Jest troszkę bardziej podatne na rozrywanie, ale na pewno poradzicie sobie z ulepieniem pierożków.

sobota, 19 grudnia 2015

Ciastka pomarańczowe

Dziś mam dla was przepis na aromatyczne, chrupiące ciasteczka pomarańczowe. Do ich przygotowania zainspirowały mnie dwie receptury. Pierwszą z nich jest stary przepis mamy na ciasteczka z cukrową skorupką, a drugą tradycyjne ciasto francuskie. Po połączeniu receptur i wprowadzeniu paru zmian powstały pyszne ciacha pomarańczowe.

środa, 16 grudnia 2015

Pancakes pomarańczowe

Ostatnio bardzo często używam w kuchni pomarańczy. Dzieliłam się już z wami przepisem na cukier pomarańczowy i tartaletki z kremem. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów, a to dopiero początek sezonu.;)
Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na pomarańczowe pancakes, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania. Idealnie pasuje do nich polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Zestaw idealny.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Panna cotta kokosowa z granatem

Myślę, że zdążyliście już zauważyć, że mam słabość do wszelkiego rodzaju słodkości- deserów, naleśników, placuszków czy wypieków. Jestem jeszcze szczęśliwsza, gdy smakołyki te są w wersji nieco zdrowszej niż tradycyjna. Z takim też zamysłem robiłam tę panna cottę. Nie jest przygotowana klasycznie, na śmietanie, a na nie mniej smacznym mleku kokosowym. Deser dopełnia pyszny sos z granatów, do którego przygotowania zainspirował mnie ten przepis.

piątek, 11 grudnia 2015

Pulpety z warzywami z sosem pieczarkowym

Jeśli, tak jak ja, przepadacie za połączeniem kurczaka i warzyw korzeniowych, to ten przepis jest dla was stworzony. Pulpeciki, dzięki marchewce, selerowi, pietruszce i masie przypraw mają niepowtarzalny smak i aromat. Świetnie smakują w duecie z sosem pieczarkowym i ziemniaczkami. Jeżeli nie przepadacie za ziemniakami, z powodzeniem możecie zastąpić je makaronem spaghetti lub kaszą gryczaną białą.

środa, 9 grudnia 2015

Ciastka waniliowe

Uwielbiam używać w kuchni cukru waniliowego, a zwłaszcza do wszelkiego rodzaju placuszków i słodkich wypieków. Tym razem wybór padł na ciasteczka. Przygotowałam je na bazie maki ryżowej, więc są bezglutenowe. Ciasteczka są słodkie, intensywnie waniliowe i kruche. W dodatku pięknie się prezentują. Zachęcam was do wypróbowania przepisu;)

niedziela, 6 grudnia 2015

Owsianka jabłkowa

Dziś mam dla was przepis na "samorobiące" się śniadanko- owsiankę z piekarnika. Tym razem przygotowałam ją w jesiennej wersji, z dodatkiem jabłek, orzechów i przyprawy do piernika.
Ciasto na owsiankę możecie przygotować wieczorem i rano tylko wstawić ją do piekarnika lub upiec wcześniej, a rano zjeść przestygniętą.

piątek, 4 grudnia 2015

Śniadaniowe inspiracje 11

Byłam bardzo zdziwiona patrząc na datę publikacji ostatniego wpisu z serii "Śniadaniowych inspiracji"- 16 sierpnia. No nieźle. Wydawało mi się, że to było tak niedawno;)
Jako pierwszą prezentuję wam pyszną kaszę orkiszową, którą ugotowałam na mleku z dodatkiem trawy cytrynowej. Na wierzch nałożyłam serek wiejski i świeżą gruszkę.

wtorek, 1 grudnia 2015

Cukier pomarańczowy

Jako, że sezon na cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z wami pomysłem na aromatyczny cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę cukru. 
Cukier pomarańczowy świetnie pasuje do ciasteczek i ciast, porannej owsianki, a nawet herbaty.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka