sobota, 30 stycznia 2016

Gofry żytnie

Niedawno dostałam upragnioną gofrownicę. W tym czasie zdążyłam ją przetestować i przygotować przepis na pyszne, chrupiące żytnie gofry. Do ich upieczenia potrzebne będą wam tylko podstawowe składniki, które najprawdopodobniej macie w kuchni.
Długość pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Moja ma 1200W i do uzyskania chrupiącej skórki na cieście wystarczy 6 minut, ale czas pieczenia najprawdopodobniej musicie ustalić sami.
Do gofrów wspaniale pasuje custard i jagody ze słoiczka.

środa, 27 stycznia 2016

Śniadaniowe płatki czekoladowe

Jakiś czas temu dzieliłam się z wami przepisem na śniadaniowe kuleczki czekoladowe. Od października przygotowałam je już wielokrotnie. Jednak tym razem postanowiłam upiec płatki w innej wersji. Zamiast pracochłonnego formowania kuleczek wybrałam wałkowanie. Również ciasto, pomimo tego, że pozostało czekoladowe, to przygotowałam je z innych składników.
Płatki oczywiście najlepiej smakują podane z mlekiem i jedzone solo, albo z dodatkiem jogurtu.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Pełnoziarniste chlebki z patelni z warzywami

Jeśli szukacie przepisu na pyszny, sycący i zdrowy obiad, to chlebki z warzywami powinny się świetnie sprawdzić. Ciasto na nie przygotowałam z trzech mąk- z cieciorki, która nadaje im charakterystyczny, delikatnie orzechowy posmak, pszennej pełnoziarnistej i pszennej typ 650 nadającej im nieco puszystości.
Do chlebków z patelni świetnie pasuje ugotowany brokuł, kukurydza, szynka, ser i sos czosnkowy. Jak dla mnie jest to wspaniałe połączenie, ale dodatki możecie dobierać według własnych upodobań.

środa, 20 stycznia 2016

Bułki żytnie

Moim zdaniem nie ma lepszego pieczywa niż domowe, najlepiej jeszcze ciepłe. Zwykle piekę chleby, ale ostatnio równie często przygotowuję domowe bułki. Ostatni wypiek, czyli żytnie bułeczki zdecydowanie nam posmakował i z chęcią podzielę się z wami przepisem
Bułki najlepiej smakują w dzień pieczenia, ale dość dobrze zachowują świeżość i będą równie smaczne po 2-3 dniach. Idealnie pasuje do nich masło i mnóstwo warzyw, albo w wersji na słodko- dżem.


niedziela, 17 stycznia 2016

Serniczek bananowo-czekoladowy

Dziś mam dla was kolejny przepis na kreatywne śniadanie- jednoporcjowy serniczek bananowo-czekoladowy. Idealnie sprawdzi się w roli pożywnego, słodkiego posiłku o poranku. Prawie jak deser na śniadanie;)
Do swojego śniadanka dorzuciłam gorzką czekoladę, ale jeśli wolicie, możecie użyć innej- mlecznej lub białej. W jeszcze bogatszej wersji możecie dodać orzechy, żurawinę lub rodzynki.

czwartek, 14 stycznia 2016

Kluski kokosowo-pomarańczowe

Tym razem mam dla was przepis na nieco bardziej pracochłonne śniadanie- kluski kokosowo- pomarańczowe z białego sera. Będą one idealne na sobotni, czy niedzielny poranek, kiedy mamy więcej czasu na przesiadywanie w kuchni.
Są one bardzo sycące, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Kluski świetnie komponują się z jogurtem, skórką pomarańczową, migdałami i dżemem pomarańczowym.

sobota, 9 stycznia 2016

Kakaowe muffiny z gruszkami

Do upieczenia kakaowych muffinek z gruszkami zainspirowało mnie czekoladowe ciasto, które jadłam dawno temu u koleżanki.
Muffiny wyszły dokładnie takie jak planowałam- miękkie, ale przypieczone na wierzchu, intensywnie kakaowe i wilgotne za sprawą gruszki. Jak dla mnie jest to idealny deser. W dodatku muffiny w składzie mają zdrową żytnią mąkę i brązowy cukier.

wtorek, 5 stycznia 2016

Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z kruszonką i owocami

Nie wiem jak wy, ale ja wprost uwielbiam domowe, drożdżowe wypieki. Parę dni temu jadłam chałkę, a wczoraj upiekłam pełnoziarniste bułeczki z owocami i kruszonką. Zniknęły bardzo szybko. Sama zjadłam chyba połowę, ale ciii..;)
Swoje bułeczki upiekłam w wersji jabłkowej i truskawkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzą się tu gruszki, brzoskwinie ze słoika, mrożone jagody, a nawet biały ser, czy powidła. Co tylko sobie wymarzycie;)

niedziela, 3 stycznia 2016

Waniliowe tosty francuskie

Parę dni temu opublikowałam przepis na pyszną chałkę, a dziś mam dla was pomysł na proste tosty francuskie. Swoje śniadanie przygotowałam w wersji waniliowej, ale możecie użyć również cukru pomarańczowego. Natomiast jeśli nie przepadacie za chałką, to świetnie sprawdzi się zwykła bułka lub chleb.
Do tostów idealnie pasują dżemy, owoce świeże lub ze słoiczka, krem z awokado (ten lub ten), frużelina, albo jogurt.

piątek, 1 stycznia 2016

Chałka z kruszonką

Jeszcze kilka lat temu bardzo często jadłam świeżutką chałkę posmarowaną nutellą. Nadal pamiętam ten smak. Postanowiłam do niego wrócić i upiekłam pyszną domową chałkę. Tym razem jadłam ją z dżemem albo masłem. Pyszności! Moim zdaniem żadne słodkie pieczywo nie smakuje tak dobrze jak najprostsza drożdżowa chała z kruszonką.
W przepisie napisałam, że z ciasta zaplatam warkocz. Mój składa się z trzech części, ale jeśli chcecie się bardziej pobawić to zachęcam do zrobienia poczwórnego. Instrukcje znajdziecie tutaj lub tutaj.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka