piątek, 29 kwietnia 2016

Pełnoziarnisty chleb na drożdżach

Tym razem przygotowałam dla was przepis na prosty, pełnoziarnisty chleb na drożdżach. Jego wykonanie nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności, więc świetnie nada się jako pierwsze, domowe pieczywko. Zamiast mąki pełnoziarnistej żytniej możecie użyć pszennej i na odwrót.
Po wykorzystaniu przepisu koniecznie dajcie znać jak wam smakował chlebek:)

wtorek, 26 kwietnia 2016

Sernik z warstwą truskawkową i bananową

Jakiś czas temu bardzo polubiłam się z wszelkiego rodzaju serniczkami i od tej pory piekę je dość regularnie. Dotychczas na blogu opublikowałam przepisy na: sernikobrownie, sernik z polewą truskawkową, bananowo- kokosowy, z rabarbarem, czy też z morelami.
Dzisiejszy sernik ma bardzo bogaty smak. Jego spód to prosta kruszonka. Do masy serowej dodałam cukier waniliowy, nadający piękny aromat oraz budyń, który zmienia konsystencję sera. Wyżej znajduje się słodka, letnia warstwa truskawek oraz warstwa niezastąpionych bananów. Wierzch można ozdobić dodatkowo świeżymi owocami.
Jeśli wolicie zdrowsze wypieki, to mąkę pszenną zastąpcie pszenną pełnoziarnistą, a cukier biały- ksylitolem lub brązowym cukrem (trzeba go dać około 1/4 więcej).

sobota, 23 kwietnia 2016

Cukier cytrynowy

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na cukier pomarańczowy, który bardzo przypadł mi do gustu i dość często go używam. Dosypuję go nawet do porannej owsianki.
Aby nie marnować również skórek z cytryny postanowiłam poeksperymentować i zrobić cukier cytrynowy. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Cukier ma piękny, intensywnie cytrynowy zapach i smak. Wspaniale komponuje się ze słodkimi wypiekami, naleśnikami czy placuszkami. Naprawdę warto spróbować!;)

czwartek, 21 kwietnia 2016

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Dziś mam dla was przepis na pyszne domowe bułeczki z ziarnami. Przygotowałam je z mąki pszennej chlebowej, jednak jeśli będziecie mieli problem ze znalezieniem jej w sklepie, to spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną typ 650. Do ciasta na bułeczki dorzuciłam również ziarna słonecznika i dyni, które wspaniale chrupią podczas jedzenia.
Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe, ale doskonale zachowują świeżość i smakują dobrze nawet po trzech dniach.

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Gofry marchewkowe

Tym razem mam dla was przepis na kolejną odsłonę jednego z lepszych śniadań- gofry. Przygotowałam je w wersji marchewkowej z dodatkiem cynamonu. Do zrobienia ciasta użyłam głównie mąki pełnoziarnistej, a zamiast białego cukru, dodałam brązowego. Jest to zdecydowanie zdrowsza odsłona tradycyjnych gofrów.

środa, 13 kwietnia 2016

Muffiny czekoladowe

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na muffiny, a znaleźć możecie je w kategorii słodkie wypieki. Tym razem mam dla was bardzo prostą recepturę na czekoladową wersję. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej, a biały cukier zastąpiłam brązowym, więc jest to zdecydowanie zdrowsza wersja klasycznego wypieku.
Do upieczenia swoich muffinek użyłam dość dużych foremek, zdecydowanie większych niż przeciętne, z których wyszłoby około 18 sztuk.

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Tarta francuska z kurczakiem i brokułem

Dziś mam dla was przepis na wyborną tartę z kurczakiem, brokułem i kukurydzą. Wspaniale sprawdzi się ona w roli obiadu, śniadania, albo jako przekąska na imprezie.
Wykonanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, bo trzeba je kilkukrotnie wałkować i chłodzić, więc jeśli nie macie ochoty poświęcać na nie tyle czasu, to zastąpcie je kupnym. Jednak zachęcam do spróbowani swoich sił i upieczenia domowego:)

piątek, 8 kwietnia 2016

Cynamonowy pudding ryżowy z jabłkami

Cynamonowy pudding ryżowy z jabłkami świetnie wkomponowuje się w dzisiejszą aurę, bardziej kojarząca się z jesienią, aniżeli wiosną. Pomimo, że ugotowanie deseru zajmuje godzinę, to nie wymaga on dużego nakładu pracy, bo robi się wręcz "sam". Wystarczy wsypać do garnka ryż, cukier i przyprawy, zalać je mlekiem i gotować, co jakiś czas mieszając. Jednak ostrzegam, ze lepiej do puddingu zaglądać częściej niż rzadziej, bo jest go dość łatwo przypiec, a szorowanie garnka nie jest zbyt przyjemne;)

środa, 6 kwietnia 2016

Pieczona owsianka z wiśniami i kakao

Pieczona owsianka z wiśniami i kakao jest zdecydowanie najlepsza jaką miałam okazję jeść. Za sprawą owoców jest wilgotna i kwaskowa, a dodatek pysznej czekolady wspaniale ubogaca jej smak. Według mnie jest to wspaniałe połączenie i na pewno wykorzystam je jeszcze wiele razy.
Ciasto na owsiankę możecie przygotować wieczorem, a upiec ją rano. Czyli zamiast pozostawienia płatków, aby wchłonęły płyn, na 15 minut zostawiacie ją na całą noc.

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Pełnoziarniste minichałki

Kilka miesięcy temu na blogu pojawił się przepis na domową chałkę. Tym razem przygotowałam ją w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zmieniłam też jej rozmiar, przez co z jednej chałki powstało sześć minichałeczek.
Chałki świetnie sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Najlepiej smakują podane z domowym dżemem lub słodkim kremem z awokado i popijane gorącym kakao. Mniam!
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka