Słowa: miękki, kremowy, słodki i wciągający idealnie określają dzisiejszy wypiek. Jest to sernik, który upiekłam na prostym spodzie z kruszonki, do masy serowej dodałam cukier waniliowy i budyń, a wierzch ozdobiłam wyśmienitymi brzoskwiniami z ogródka.
Do upieczenia sernika użyłam mąki pszennej typ 650, ale możecie zastąpić ją pełnoziarnistą, a zwykły cukier zastąpić brązowym.
piątek, 29 lipca 2016
czwartek, 28 lipca 2016
Deser jogurtowy z galaretką i owocami
W upalne, lenie dni świetną alternatywą dla lodów jest ten prosty deser. Składa się on z dwóch warstw. Pierwsza z nich przygotowana jest na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem malin, posłodzonego cukrem waniliowym. Natomiast galaretkę przygotowałam z domowych soków owocowych. Dodałam do niej również borówki i maliny z ogródka.
poniedziałek, 25 lipca 2016
Tarta z budyniem waniliowym i porzeczkami
Bardzo lubię desery, które zawierają w sobie kontrastowe składniki. Dokładnie taka jest dzisiejsza tarta. Kruche ciasto cudownie komponuje się z kremowym budyniem, którego słodycz równoważą kwaskowe porzeczki.
Jeśli akurat nie macie porzeczek, a chcecie upiec tartę z budyniem, to możecie zastąpić je malinami, jeżynami lub jagodami.
Jeśli akurat nie macie porzeczek, a chcecie upiec tartę z budyniem, to możecie zastąpić je malinami, jeżynami lub jagodami.
piątek, 22 lipca 2016
Koktajl bananowo-malinowy
W upalne, letnie dni uwielbiam pić owocowe koktajle. Świetnie orzeźwiają i są bombą witamin oraz energii. W skład dzisiejszego koktajlu wchodzą świeże malinki, zerwane na ogródku, które mają wspaniały, intensywny smak. Oprócz nich, dodałam jeszcze jagódki i mocno dojrzałe banany, przez co nie ma potrzeby dosypywania cukru. Polecam!:)
wtorek, 19 lipca 2016
Placuszki kawowowe
Chociaż nie lubię pić kawy, to bardzo pasuje mi jej zapach i uwielbiam dodawać ją do ciast, deserów lub śniadań- owsianek, naleśników czy placuszków. W dzisiejszym wpisie mowa o tych ostatnich. Do przygotowania ciasta użyłam dwóch mąk- najzwyklejszej pszennej oraz ryżowej, którą możecie zastąpić na przykład pszenną pełnoziarnistą. Do ciasta dodałam tez kakao, bo uważam, ze jego połączenie z kawą wyśmienite.
Placuszki podałam z jogurtem naturalnym, kwaskową frużeliną wiśniową i chrupiącymi migdałami.
Jednak równie dobrze smakowałyby ze świeżymi malinkami, truskawkami i gorzką czekoladą.
Placuszki podałam z jogurtem naturalnym, kwaskową frużeliną wiśniową i chrupiącymi migdałami.
Jednak równie dobrze smakowałyby ze świeżymi malinkami, truskawkami i gorzką czekoladą.
piątek, 15 lipca 2016
Śniadaniowe inspiracje 14
Dzisiaj przygotowałam dla was kolejną porcję śniadaniowych inspiracji. Tym razem we wszystkich pucharkach znajdują się sezonowe owoce, więc nie zwlekajcie i wypróbujcie moje pomysły w najbliższym czasie.:)
środa, 13 lipca 2016
Makaron z cieciorką w pomidorach
Pomimo tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami, to bardzo lubię jeść je na ciepło. Uwielbiam, gdy są doprawione świeżymi ziołami i znajdują się w towarzystwie innych, pysznych składników. Dzisiaj są to: ciecierzyca, którą lubię za jej lekko orzechowy posmak, czerwona soczewica i domowej roboty makaron. W mojej wersji dodałam do niego mąką z cieciorki, ale jeśli jej nie macie, to bez problemu możecie zastąpić ją zwykłą, pszenną. Oprócz tego, do makaronu dorzuciłam świeże zioła, które nadają mu piękny zapach.
Etykiety:
bazylia
,
cieciorka
,
czosnek
,
mąka pszenna typ 650
,
mąka z ciecierzycy
,
oregano
,
pomidor
,
soczewica czerwona
poniedziałek, 11 lipca 2016
Frużelina wiśniowa
piątek, 8 lipca 2016
Deser agrestowy z kruchymi ciasteczkami
środa, 6 lipca 2016
Pełnoziarniste muffiny jagodowo-czekoladowe
Uwielbiam połączenie owoców i czekolady. Tym razem wybór padł na leśne jagody, które doskonale komponują się z gorzką czekoladą. Ciasto na muffiny przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej. Dodałam do niego również otręby, więc jest to zdecydowanie zdrowsza wersja klasycznego wypieku.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)