poniedziałek, 31 października 2016

Tarta francuska z porem, brokułem i groszkiem

Chociaż na blogu zdecydowanie dominują słodkie smaki. to wytrawne dania lubię równie mocno. Od czasu, kiedy kupiłam formę na tartę upiekłam tak samo dużo tart warzywnych, jak owocowych. Kilka z nich opublikowałam na blogu, a znajdziecie je tutaj.
Dzisiejszą tartę przygotowałam na moim ulubionym, domowym cieście francuskim. Natomiast jako nadzienie wybrałam głownie zielone warzywka- brokuła , pora i groszek. Tworzą one świetną kompozycję smaków i razem z chrupiącym spodem są wyborne.

środa, 26 października 2016

Muffiny dyniowe

Dzisiaj mam dla was przepis na proste muffiny, do których upieczenia użyłam puree dyniowego. Do ciasta dosypałam również aromatyczne przyprawy korzenne, które nadają wypiekom cudowny, jesienny smak i zapach.
Jak przystało na dyniowe wypieki, muffiny są dość sycące i wilgotne, Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub deser popijany kakao.

poniedziałek, 24 października 2016

Placuszki marchewkowe

Jako, że uwielbiam domowe ciasto marchewkowe (przepis 1, przepis 2), postanowiłam przygotować jego szybszą wersję, czyli placuszki z patelni. Są one bardzo sycące i za sprawą cynamonu aromatyczne.
Placuszki marchewkowe świetnie spisują się w roli jesiennego śniadania. Bardzo dobrze smakują po prostu polane syropem klonowym.

piątek, 21 października 2016

Kisiel malinowy

Kilka lat temu jednym z moich ulubionych deserów był kisiel, oczywiście z torebki. Dziś przygotowałam dla was przepis na jego zdecydowanie zdrowszą i bardzo prostą wersję.
Do przygotowania deseru potrzebujecie tylko soku owocowego i mąki ziemniaczanej.
Ja wybrałam domowy sok malinowy i zmieszałam go z wodą w stosunku 1:1, aby nie był zbyt słodki i z jednej szklanki płynu ugotowałam porcję kisielu.

środa, 19 października 2016

Ciasteczka cynamonowe

Dziś mam dla was kolejny, typowo jesienny przepis. Są to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka cynamonowe. Mają one intensywny aromat i są dość kruche. Podobnie jak imbirowe, świetnie smakują popijane mlekiem.
Do upieczenia ciastek użyłam białego cukru, ale jeśli wolicie, możecie zastąpić go większą ilością brązowego (około 80-90 gramów).

poniedziałek, 17 października 2016

Tosty cynamonowe

Czasem o poranku, zamiast "pucharkowego" śniadania czy naleśników, przygotowuję tosty francuskie. Świetnie sprawdzą się one, jeśli macie w szafce resztki niezbyt świeżego pieczywo, dlatego że, taki chlebek, po wchłonięciu mieszanki jajka oraz mleka i po usmażeniu staje się naprawdę smaczny i chrupiący.
Tym razem użyłam pieczywa z piekarni, ale oczywiście możecie zastąpić je domowym. Polecam wam chałkę i chleb orkiszowy.

czwartek, 13 października 2016

Budyń waniliowo-czekoladowy z powidłem śliwkowym i piernikiem

Uwielbiam domowej roboty budyń. Na blogu pojawiał się on już w kilku odsłonach. Najbardziej smakuje mi jabłkowy, truskawkowy i w wersji trójkolorowej
Tym razem podałam go w dość bogatej wersji. Deser składa się z warstw budyniu czekoladowego i waniliowego, domowego powidła śliwkowego oraz świeżo upieczonego piernika.
Przygotowanie deseru jest naprawdę szybkie, pod warunkiem, że mamy już gotowy piernik. Swój upiekłam z tego przepisu i wyszedł on bardzo smaczny.

sobota, 8 października 2016

Naleśniki piernikowe

Bardzo lubię zapach przypraw korzennych, w związku z czym często dodaję je do potraw. Zwykle piekę z ich dodatkiem ciasteczka, babeczki i oczywiście pierniki. Jednak czasem lubię poeksperymentować, więc przyprawy korzenne dodałam do naleśników, które podałam ze świeżutkim, domowym powidłem jabłkowym. Szczerze polecam wam to połączenie, bo jest nieziemskie:)

czwartek, 6 października 2016

Gofry owsiane

Dziś mam dla was bardzo prościutki przepis na chrupiące gofry. Przygotowałam je z mieszanki mąki pszennej i owsianej, którą możecie po prostu kupić lub zastąpić ją zmielonymi płatkami owsianymi. Sprawdzą się one równie dobrze.
Do gofrów zwykle wybieram niezbyt słodkie dodatki. Tym razem wybór padł na lekko kwaskową frużelinę z domowych, czerwonych porzeczek i borówek. Gorąco polecam wam to połączenie smaków.

poniedziałek, 3 października 2016

Kurczak z kalafiorem w sosie koperkowym

Jeszcze kilka lat temu kalafior był jednym z niewielu warzyw, które tolerowałam. Jadłam go z dodatkiem bułki tartej, do obiadu. Dzisiejszy przepis jest obiadowy i zawiera kalafior, ale w nieco bardziej wyszukanej wersji. Proponuje wam przygotowanie kurczaka z kalafiorem w prostym sosie koperkowym przyrządzonym na bazie rosołu i śmietany. Takie połączenie smaków jest bardzo dobre. W dodatku obiadek robi się dość szybko. Jeśli się postaracie to w 30-40 minut powinien być gotowy.
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka