wtorek, 28 lutego 2017

Pasta kanapkowa z białej fasoli

Jeśli przepadacie za warzywnymi pastami kanapkowymi, to dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Jej skład jest bardzo prosty, ale za sprawą dodatków niezwykle wyrazisty. W swojej wersji dodałam sporo papryki i pasta jest dość ostra, taka jak lubię.

niedziela, 26 lutego 2017

Scones z żurawiną, płatkami owsianymi i słonecznikiem

Tym razem mam dla was propozycję na pyszne, śniadaniowe scones z żurawiną, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii. Podaje się je do popołudniowej herbatki. Moja wersja jest nieco "ulepszona"- przyrządzona z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale drugiego dnia też są naprawdę wyborne. Świetnie pasuje do nich serek wiejski lub jogurt i owoce.

wtorek, 21 lutego 2017

Pełnoziarniste muffiny z żurawiną i migdałami

Jeśli, taka jak ja, przepadacie za słodkimi wypiekami wykonanymi na bazie zdrowszych składników, to mam propozycję idealną dla was. Są to muffiny przygotowane głównie z  mąki pełnoziarnistej, posłodzone brązowym cukrem, z dodatkiem płatków orkiszowych, żurawiny i migdałów w płatkach.
Tak jak większość muffinów, najlepiej smakują pierwszego dnia, ale drugiego czy trzeciego też są całkiem dobre.:)

wtorek, 14 lutego 2017

Śniadaniowe inspiracje 16

W dzisiejszym zestawieniu mam dla was kilka nowości od firmy Cenos- trzy rodzaje pełnoziarnistych płatków: owsiane, orkiszowe i gryczane. Najciekawsze były dla mnie płatki gryczane, bo chociaż nie jestem fanką charakterystycznego zapachu tego zboża, to w płatkach jest on bardzo delikatny, nawet przyjemny.
Płatki orkiszowe smakują dość podobnie do najpopularniejszych, owsianych, czyli też są przepyszne.
Pierwszy pucharek zawiera bardzo popularne płatki owsiane, ugotowane z dodatkiem siemienia lnianego i zmielonych orzechów włoskich. Do takiej kompozycji świetnie pasuje domowy dżem jabłkowy, serek wiejski i granola.
Do garnka wsypujemy 50g płatków owsianych, łyżkę siemienia lnianego, czubatą łyżkę zmielonych na mąkę orzechów włoskich i łyżeczkę brązowego cukru. Dolewamy 3/4 szklanki mleka i gotujemy przez kilka minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.

środa, 8 lutego 2017

Jajka faszerowane tuńczykiem

Chociaż nie jestem wielbicielką faszerowanych jajek, ten przepis zdecydowanie przypadł mi do gustu. Wykonanie farszu jest wprost banalne i składniki są bardzo łatwo dostępne.
Do jajek faszerowanych tuńczykiem wspaniale pasuje chleb opieczony w tosterze i garść zielonego szczypiorku.

poniedziałek, 6 lutego 2017

Pieczona owsianka kokosowa z jagodami

Gdy o poranku nie mamy zbyt dużo czasu na pichcenie wymyślnych śniadanek, świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie owsianki z piekarnika. Możemy przygotować ją wieczorem i od razu upiec lub tylko wymieszać składniki, a gotowe ciasto upiec rano.
Dzisiejszą owsiankę przygotowałam z dodatkiem sporej ilości wiórków kokosowych i mrożonych jagód. Oczywiście możecie je zastąpić takimi ze słoiczka, a w sezonie- świeżymi.
Jeśli macie ochotę na jeszcze inne kombinacje smaków, to koniecznie zajrzyjcie tutaj.

piątek, 3 lutego 2017

Naleśnikowe rollsy z wędzonym łososiem, śmietankowym serkiem i migdałami

Jako, że krakersy z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince, postanowiłam stworzyć podobną przekąskę. Tym razem funkcję bazy pełnią naleśniki z dodatkiem aromatycznego koperku. Tak samo, jak w przypadku krakersów posmarowałam je serkiem i dodałam do nich wędzonego łososia, ale dorzuciłam również migdały w płatkach. Moim zdaniem całość świetnie się komponuje. Przekąska ma bardzo intensywny smak. Zdecydowanie dominuje w niej smak łososia, ale poczuć możemy też dobrze przyprawiony serek i aromatyczny koperek oraz chrupiące płatki migdałów.
Naleśnikowe rollsy z powodzeniem można przygotować na imprezę, ale równie dobrze sprawdzą się w roli drugiego śniadania.

środa, 1 lutego 2017

Gofry z płatkami orkiszowymi

Kiedy mam wolny dzień, uwielbiam przygotowywać wymyślne śniadanka. Zwykle wybieram placki, czy naleśniki, ale w ostatnią sobotę przypomniałam sobie o istnieniu gofrownicy. Właśnie wtedy powstały pełnoziarniste gofry z dodatkiem płatków orkiszowych, które nadają im ciekawej chrupkości i zupełnie zmieniają ich smak.
Do pełnoziarnistych gofrów wspaniale pasuje jogurt naturalny i świeże owoce. Ja wybrałam słodkie mango.
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów na gofry, to znajdziecie je tutaj.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka