czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasteczka z okarą

Mam dziś dla was kolejny pomysł na wykorzystanie okary, która jest produktem ubocznym w procesie gotowania mleka sojowego. Tym razem przygotowałam ciasteczka z jej dodatkiem. Mogę je szczerze polecić. Na wierzchu ich skórka jest przypieczona i chrupiąca, a wewnątrz są one mięciutkie.Ciasteczka posłodziłam miodem i niezastąpionymi bakaliami, dodałam również pyszną gorzką czekoladę i trochę dyni.
Myślę, że jest to bardzo smaczny sposób na wykorzystanie okary:)



Składniki na blachę ciasteczek:
  • 180g okary
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1/5 szklanki oleju
  • 1/5 szklanki mleka sojowego 
  • 7 łyżek miodu
  • 2 białka i jajko (można użyć 2 jajek)
  • proszek do pieczenia
  • dodatki: żurawina, daktyle, czekolada, dynia łuskana (można zastąpić je zupełnie innymi, według gustu)
Białka i jajko ubijamy w misce za pomącą miksera. Dodajemy mleko, olej, miód i okarę- ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy pokrojone bakalie, czekoladę i dynie, jeszcze raz mieszamy.
Ciasto można wstawić do lodówki na godzinkę, jednak nie jest to konieczne, ale ze schłodzonego ciasta lepiej formują się ciasteczka.
Po wyjęciu ciasta z lodówki robimy ciasteczka i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200C, przez 20-25 minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec ciasteczka z okary, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • okara jest bogata w białko, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez i wapń
  • żurawina jest bogata w błonnik, sód, potas, fosfor, wapń magnez i jod oraz witaminy C, E, B1, B2, B6, a także karoten; ponadto żurawina ma właściwości oczyszczające organizm, wspomaga pozbywanie się toksyn.

7 komentarzy :

  1. Najlepsze ciastka to wlasnie te chrupiace z zewnatrz i miekkie w srodku!
    Dynia, miod i bakalie to pyszne polaczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, szczególnie ze względu na użyte dodatki.
    Dawno nie robiłyśmy ciasteczek z okarą, bo już dawno nie robiłyśmy roślinnego mleka... Gdyby można było kupić czas....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ugotowanie mleka sojowego pochłania trochę czasu, na szczęście ja go na razie mam:)

      Usuń
  3. Wyszedł lekki zakalec (mam niskiego kitchen skilla), ale poza tym są świetne! Tylko zamiast jajek dałam banana i musiałam dolać więcej mleka, by dało się odkleić ciasto od ręki przy nakładaniu na blachę ;)

    http://zapodaj.net/images/9fc22bdc38b24.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że ciasteczka ci smakowały i zostawiłaś komentarz!;)
      Ciasteczka mogły wyjść bardziej zbite ze względu na dodatek banana zamiast jajka;)

      Usuń
    2. Tak, wiem, ale mleko sobie poradziło bardzo dobrze ;)

      A właśnie robię okarę na kolejną porcję :)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka