czwartek, 1 stycznia 2015

Mleko sojowe

Uwielbiam wegańskie mleka. Uważam, że są smaczniejsze od tradycyjnego- krowiego. Pewnie sądzę tak, bo rzadko je przygotowuję, więc są miłą odmianą.
Dzisiaj mam dla was przepis na mleko sojowe. Jest ono proste w przygotowaniu,jednak wymaga chwili czasu na jego  przygotowanie. Ma niepowtarzalny smak, lubię gotować na nim owsianki, chociaż do naleśników też się nadaje. Moim zdaniem mleko smakuje lepiej, gdy doda się do niego wanilię i delikatnie je posłodzi, ale oczywiście można to pominąć.

Składniki na litr mleka:
  • 150g soi
  • 5 szklanek wody+ woda do namoczenia soi
  • laska wanilii
  • 3-4 łyżeczki cukru
Soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała.
Po tym czasie dokładnie ją płuczemy i miksujemy blenderem z dwoma szklankami wody.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z cukrem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii oraz "skórką" z wanilii. Gotujemy ją przez kilka minut. Następnie wyjmujemy wanilię, a wlewamy zmiksowaną soję, mieszamy i jeszcze raz gotujemy, tym razem przez około 15 minut.
Mleko przecedzamy przez gazę do pojemnika. Na gazie pozostaje okara, można przygotować z niej ciasteczka, placuszki itp. W najbliższym czasie pojawią się jakieś przepisy.
Okarę wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika, mleko przelewamy np. do butelki.
Mleko przechowujemy w lodówce przez nie więcej niż kilka dni. Okara natomiast jest nieco "trwalsza", więc myślę że może stać w chłodzie przez około tydzień
Smacznego;)

Dlaczego warto ugotować mleko sojowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
  • zawiera ona duże ilości pełnowartościowego białka,
  • jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i magnez,
  • ponadto posiada wiele kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływających na organizm.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka