piątek, 10 kwietnia 2015

Chleb orkiszowy na jogurcie

Domowe pieczywo przygotowuję co najmniej raz w tygodniu, a na bloga dodaję te najlepsze. Chlebek orkiszowy zdecydowanie się do nich zalicza. Bardzo spodobał mi się smak pieczywa z jogurtem i tym razem również postanowiłam go dodać. Wydaje mi się, że dzięki niemu chlebek jest nieco wilgotniejszy, ale na pewno nie jest ciężki ani zbity. Po prostu pieczywo idealne;)



Składniki na blachę o wymiarach 11x35cm:
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 200g jogurtu naturalnego
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • pól szklanki sezamu
  • pól szklanki dyni
  • pól szklanki siemienia lnianego
  • pól szklanki płatków jęczmiennych*
  • 25g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- ciepła wodę, drożdże i cukier dokładnie mieszamy. Pozostawiamy go na 15 minut.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, mleko, olej, nasiona, płatki, sól oraz rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, ale na nieco krócej- około pół godziny.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około godzinę. Jeśli chlebek wcześniej będzie wyglądał na upieczony, to zmniejszamy temperaturę i pozostawiamy go jeszcze w piekarniku.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec chleb orkiszowy na jogurcie, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka orkiszowa jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku raz potasu,
  • sezam zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz fosfor; jest bogaty w przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia.

17 komentarzy :

  1. Wspaniale wygląda :-) zamówiłam mąkę orkiszową i jak przyjdzie to zrobię taki chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie! Koniecznie napisz jak ci smakował;)

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się jego struktura :) Ostatni robiłam z mąki orkiszowej bułki, ale dałam chyba za dużo mąki żytniej do tego i wyszły takie lekko skamieniałe :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, mi też zdarza się przesadzić z mąką żytnią, a później mam gliniasty chlebekXD

      Usuń
  3. O jacie wygląda tak, że aaahhh :D Właśnie w piekarniku siedzi u nas (o dziwo z glutenem) wypiek :) No i właśnie na mące orkiszowej. Jest pyszna, naszym zdaniem delikatnie orzechowa wiec jeśli mamy już coś zjeść z glutenem to z mąką orkiszową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa co to za wypiek, pewnie podzielicie się nim na blogu:)
      Faktycznie, ja też baardzo lubię mąkę orkiszową, chociaż takiego posmaku nie wyczuwam;p

      Usuń
  4. Fajnie chlebek wygląda tylko ten gluten...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi tam gluten nie przeszkadza, prześlij mi kromeczkę :D!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco, bardzo lubię chlebki domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny chlebek. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny chlebek. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały chlebek, nie ma to jak domowy, smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też chciałabym piec chleby z taką częstotliwością...

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ piękny ten chleb! ciekawi mnie czy pominięcie/zastąpienie mąki pszennej wpłynie bardzo na strukturę chlebka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wpłynie. Jeżeli chcesz ją zastąpić to może spróbuj mąką ryżową, chleb nie powinien być wtedy bardzo zbity, ale i tak będzie smakował inaczej niż z mąką pszenną.

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka