niedziela, 24 maja 2015

Krem z buraczków

Pomimo tego, że polubiłam już znaczną część warzyw, to do buraczków nie mogłam się przekonać. Próbowałam je w wersji obiadowej, jednak kompletnie mi nie posmakowały. Mimo wszystko, nie poddawałam się, i po sukcesie zup krem postanowiłam stworzyć kremik z buraczków.
Chociaż mnie jego smak nie zachwycił, był po prostu dobry, to moja mama zajadała go ze smakiem. Tak więc, jeśli lubicie buraczki, to zachęcam do ugotowania sobie takiego kremu.




Składniki:
  • 600ml wody
  • 6 małych buraczków*
  • 3 małe ziemniaki
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • łyżeczka chrzanu
*Ja użyłam wcześniej ugotowanych i włożonych do słoiczka, ale oczywiście świeże również się nadają. Jeśli użyjecie świeżych, należy je obrać i gotować razem z ziemniakami.

Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na palniku.
Ziemniaki i pietruszkę  obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy je do gotującej się wody.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich buraczki ze słoika, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość miksujemy na gładką masę. Krem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy go np. ze szczypiorkiem czy pietruszką.
Smacznego:)

Dlaczego warto ugotować krem z buraków, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • buraczki wzmacniają odporność organizmu oraz mają działanie wykrztuśne; za sprawą silnych przeciwutleniaczy wspomagają układ krwionośny,
  • pietruszka przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę nerek,
  • chrzan jest bogaty w witaminę C, A, B oraz potas, wapń, fosfor i magnez; zawiera również sporo substancji bakteriobójczych.

7 komentarzy :

  1. Kremu z buraków nigdy nie jadłam, ale je uwielbiam i jestem pewna, że bardzo by mi takie cudo smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co z buraczkami, a taki krem na ciepło na pewno by mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z daleka przypomina ostry sos z chili.:) Ja jednak jestem zwolenników wiórek z buraków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki z buraków brzmią bardzo intrygująco;)

      Usuń
  4. A nam by bardzo smakował bo jak jest sezon i nasz ogród obfituje w buraczki i inne warzywa to często robi taki krem :) Piękny kolor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremiki robię często, ale z reguły wybieram brokuła, pora, marchewkę itp. Jednak buraczki nie są dla mnie, zostawię je wam;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka