poniedziałek, 29 czerwca 2015

Frużelina malinowa

Bardzo lubię wszelkie letnie deserki, a w szczególności z sezonowych owoców. W ubiegłym roku dość często robiłam jagodową frużelinę, jako dodatek do śniadań, ale w tym sezonie postanowiłam wykorzystać również ogrodowe maliny. Frużelina wyszła bardzo smaczna, delikatnie kwaskowa. Taka jak lubię.
Frużelinę malinową możemy wykorzystywać do deserków, lodów, ciast, naleśników czy placuszków.



Składniki:
  • 400g malin
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej+ woda do jej rozpuszczenia
  • 2-3 łyżki cukru
Umyte maliny wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. 
Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ją do frużeliny zdjętej z palnika. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy ją przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Frużelinę przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż przez tydzień.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Też robiłyśmy w tamtym roku frużelinę malinową. W tym roku zobaczymy ile malin nam dojrzeje :)
    A jagodowa musiała być cudowna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie malin jest naprawdę dużo, więc możecie spodziewać się sporej ilości przepisów z ich wykorzystaniem;)

      Usuń
  2. To musi być pyszne! Uwielbiam maliny w każdej postaci! Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wygląda ;) Jak dotąd nigdy frużeliny nie jadłam i koniecznie muszę zrobić; )

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka