czwartek, 23 lipca 2015

Galaretka owocowa

Największa przyjemność sprawia mi przygotowywanie deserów i wszelkich słodkich posiłków. Chociaż daniami wytrawnymi nie gardzę, to jednak przygotowuję ich mniej (powoli to zmieniam;).
Dzisiejszy deser składa się praktycznie z samych owoców. Mamy tu dwa rodzaje porzeczki, maliny i borówki. Galaretka jest kwaskowata, lekka i orzeźwiająca. Idealna na upały, które aktualnie panują. Oprócz tego jest prosta w przygotowaniu i pełna witamin.



Składniki na 3 porcje:
warstwa I:
  • 300g porzeczki białej
  • 50ml wody
  • łyżeczka pektyny
  • 2 łyżeczki cukru/ ksylitolu
warstwa II:
  • 300g porzeczki czerwonej
  • 50ml wody
  • łyżeczka pektyny
  • 2 łyżeczki cukru/ ksylitolu
warstwa III:
  • 250g borówek i malin 1:1
  • 50ml wody
  • łyżeczka pektyny
  • 2 łyżeczki cukru/ ksylitolu
Każdą warstwę będziemy przygotowywać tak samo.
Owoce myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zagotowujemy je w garnku z dodatkiem wody. W kubeczku mieszamy cukier i pektynę. Dodajemy ją do wrzących się owoców. Gotujemy je przez 5 minut, stale mieszając. Przekładamy je do pięciu szklanek. Schładzamy. Gdy owoce się zetnę możemy nakładać kolejną, letnią warstwę.
Całość schładzamy w lodówce. Podajemy z owocami, bitą śmietaną, jogurtem itp.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Wygląda świetnie, a do tego nie ma żelatyny, więc jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś mistrzynią w robieniu warstwowych deserów *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że pięknie się prezentuje to jeszcze smaczne i z witaminkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł na letnie upały :) a do tego wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka