poniedziałek, 20 lipca 2015

Panna cotta bananowa

Do niedawna przygotowanie panna cotty kojarzyło mi się z długim i trudnym procesem. Jednak po zapoznaniu się z różnymi przepisami zaczęłam ją przygotowywać i okazało się, że zrobienie tego deseru jest dziecinnie proste. Według mnie, receptura, którą mam dla was jest bardzo dobra. Panna cotta wychodzi kremowa, gładka, delikatnie waniliowa i oczywiście intensywnie bananowa.
Swój deser podałam ze świeżymi borówkami i malinami.



Składniki na 5 porcji:
  • 300ml śmietany 30%
  • 200ml mleka
  • 4 średniej wielkości banany
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny+ troszkę wody
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (nie wrzącej) i odstawiamy na bok.
Do garnka wkładamy obrane banany i za pomocą blendera miksujemy je na gładkie puree. Dolewamy do nich mleko i śmietanę, dodajemy cukier. Mieszamy i zagotowujemy, aby kryształki cukru się dobrze rozpuściły. Do mieszanki dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, żeby dobrze połączyć ją z resztą składników.
Krem przelewamy do pięciu filiżanek. Gdy wystygnie wstawiamy go do lodówki, aby stężał.
Jeśli wasza panna cotta nie będzie chciała "wyjść" z filiżanki, polejcie naczynie gorącą wodą i nie powinniście mieć już problemu z jej wyjęciem.
Panna cotte podajemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Mój ulubiony włoski deser *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam panna cottę ;) Pyszna wersja tego wspaniałego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię panna cottę ale bananowej jeszcze ne jadłam, na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten deser i bardzo chętnie spróbowała bym wersji bananowej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zasmakowałoby nam :D Znów wrócił nam smak na banany i ciągle piłujemy lody :P

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka