niedziela, 18 października 2015

Jogurtowa panna cotta cytrynowa z frużeliną jagodową i bananami w karmelu

Dziś mam dla was nieco bardziej wykwintny i pracochłonny deser, o bardzo długiej nazwie (nie wiedziałam jak ją streścić;)). Jest to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego śmietanowego deseru- panna cotty. Ja przygotowałam ją na bazie jogurtu i mleka. Oczywiście nie smakuje jak oryginał, ale jest równie wyśmienita. Jako dodatki wybrałam frużelinę jagodową i słodziutkie banany w karmelu, a..  i kilka świeżych orzechów włoskich. Palce lizać!
Na przygotowanie deseru trzeba poświęcić trochę czasu, ale jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, to na pewno wam wyjdzie i posmakuje.



Składniki na 4 porcje:
panna cotta:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 400 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki brązowego cukru
  • kilka liści świeżej trawy cytrynowej*
  • 3 łyżeczki żelatyny
frużelina:
  • 100g jagód lub borówek*
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
banany:
  • 1/4 szklanki cukru
  • banan
  • +orzechy włoskie
*Jeśli nie posiadacie trawy cytrynowej możecie zastąpić ja laską wanilii. Smak i aromat panna cotty będzie inny, ale nadal pozostanie wyśmienita.
*Owoce mogą być śwież, mrożone lub ze słoiczka. Ja użyłam tych ostatnich, więc nie dosładzałam frużeliny, ale jeśli wybierzecie inne, to dodajcie łyżeczkę cukru.

Panna cotta:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, trawę cytrynową i gotujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika i wsypujemy żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. W razie problemów mleko możemy jeszcze podgrzać, ale nie można go zagotować.
Dodajemy jogurt i całość energicznie mieszamy.
Mieszankę przelewamy do pucharków. Gdy ostygnie wstawiamy ją do lodówki.

Frużelina:
Jagody przekładamy do rondelka (ewentualnie dodajemy cukier). Zagotowujemy.
W międzyczasie mąkę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ją do gotujących się jagód i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Banany:
Cukier wsypujemy na patelnie. Podgrzewamy go, aż do otrzymania karmelu- cukier ma się rozpuścić, a następnie zbrązowieć. Należy uważać, aby go nie spalić. Dodajemy banany i mieszamy z karmelem. Przekładamy je na papier do pieczenia i odkładamy do wystygnięcia.

Wykonanie:
Na stężałą panna cotte kładziemy frużelinę, orzechy i banany. Deser podajemy zaraz po przygotowaniu. Raczej nie służy mu długie leżakowanie.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Faktycznie brzmi wykwintnie i tak też wygląda; ) Najbardziej podoba mi się warstwa z bananów i cukru - pyszne to musiało być z dodatkiem orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki zdrowy deser to chętnie byśmy wcinały codziennie :D Pięknie się prezentuje a smak już sobie wyobrażam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana wspaniały deserek, zjadłabym taki z ochotą :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oblizuję własne palce :) Pycha ten deser :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka