niedziela, 11 października 2015

Sernikobrownie

Ze względu na to, że za oknem widać już jesień, temperatura spadła, zmieniły się też smaki. Owocowe wypieki odeszły razem z końcem lata, teraz mam ochotę na ciasta czekoladowe, dyniowe czy drożdżówki z kakao. W związku z tym, dziś prezentuję wam przepis na pyszne sernikobrownie. Ciasto przygotowałam w wersji klasycznej, bez żadnych dodatków, choć polewa owocowa świetnie by tu pasowała, więc jeśli macie na nią ochotę, to róbcie.;)
Nieco zmodyfikowany przepis na brownie pochodzi stąd, a masę serową przygotowałam tylko z podstawowych składników.


Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
sernik:

  • 500g sera białego, trzykrotnie mielonego
  • 200g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50g mąki ryżowej

brownie:

  • 90g masła
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 100g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • proszek do pieczenia

Sernik:
Ser biały i jogurt dokładnie miksujemy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i dodajemy do masy serowej. Całość dokładnie łączymy, dosypujemy mąkę i krótko miksujemy.
Brownie:
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy je z palnika i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia
W misce roztrzepujemy jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy ciepły sos czekoladowy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia.
Wykonanie:
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę na brownie, a później sernikową.
Mieszamy je widelcem, aby utworzyć w cieście wzorki.
Piekarni nagrzewamy do 180C, wkładamy ciasto i pieczemy je przez 40-45 minut.
Smacznego:)

13 komentarzy :

  1. Robię właśnie sernik w sobotę na urodziny siostry. Taki z kakao świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie dwóch wspaniałych ciast! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj cudowne ciasto. Muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj cudowne ciasto. Muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Ja także jesienią wolę mniej owocowe ciasta, a moje ulubione obecne to dyniowe, choć i taki sernik bym bardzo chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację przez pogodę chce się innych smaków :) Twoje ciacho wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużo byśmy dały za kawał takiego ciacha!!!! Jeszcze nie robiłyśmy nigdy sernikobrownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wiesz co? jak pomyślałam jak to mogło smakować to aż przeszły mnie dreszcze.
    nie chciałabyś mi dać kawałka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba muszę się wziąć za upieczenie kolejnego sernikobrownie;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka