Jako, że sezon na cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z wami pomysłem na aromatyczny cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę cukru.
- szklanka cukru
- 3 pomarańcze
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy je i ścieramy ich skórkę na tarce. Suszymy ją w piekarnik, albo kładziemy na papierze do pieczenia lub śniadaniowym i pozostawiamy na ciepłym grzejniku na noc.
Gdy skórka pomarańczowa całkowicie wyschnie mielimy ją w młynku do kawy, aż do uzyskania pyłku. Przesypujemy ją do słoiczka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Do tej pory wszędzie można było znaleźć cukier waniliowy a tu niespodzianka pomarańczowy. Prosty i genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAkurat nut cytrusowych w cukrze nie lubię, ale nie zmienia to faktu, że przepis jest bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Chyba wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!! muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdo wypieków będzie idealny! ;)
OdpowiedzUsuńDo kawki, gorącej czekolady, ciasta idealny :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy takiego nie widziałem, a szkoda, bo w sklepach można dostać jedynie cukier waniliowy lub cynamonowy. Lubię aromat pomarańczowy do ciasta, więc może kiedyś spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńo takim nie słyszałam, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam cukier pomarańczowy, bardzo mi smakuje i często muszę go dorabiać.
OdpowiedzUsuń