wtorek, 1 grudnia 2015

Cukier pomarańczowy

Jako, że sezon na cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z wami pomysłem na aromatyczny cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę cukru. 
Cukier pomarańczowy świetnie pasuje do ciasteczek i ciast, porannej owsianki, a nawet herbaty.


Składniki:
  • szklanka cukru
  • 3 pomarańcze
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy je i ścieramy ich skórkę na tarce. Suszymy ją w piekarnik, albo kładziemy na papierze do pieczenia lub śniadaniowym i pozostawiamy na ciepłym grzejniku na noc.
Gdy skórka pomarańczowa całkowicie wyschnie mielimy ją w młynku do kawy, aż do uzyskania pyłku. Przesypujemy ją do słoiczka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

10 komentarzy :

  1. Do tej pory wszędzie można było znaleźć cukier waniliowy a tu niespodzianka pomarańczowy. Prosty i genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat nut cytrusowych w cukrze nie lubię, ale nie zmienia to faktu, że przepis jest bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł! Chyba wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł!! muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  5. do wypieków będzie idealny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do kawki, gorącej czekolady, ciasta idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze, że nigdy takiego nie widziałem, a szkoda, bo w sklepach można dostać jedynie cukier waniliowy lub cynamonowy. Lubię aromat pomarańczowy do ciasta, więc może kiedyś spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o takim nie słyszałam, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo polecam cukier pomarańczowy, bardzo mi smakuje i często muszę go dorabiać.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka