czwartek, 18 lutego 2016

Pasta sojowa

Tym razem mam dla was przepis na pyszną pastę sojową, która wspaniale sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. Pasta jest aromatyczna i bardzo sycąca. Dzięki soi jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze i witaminy z grupy B.


Składniki:

  • 200g soi
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • bazylia 
  • oregano
Soję wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na noc.
Rano wylewamy wodę. Soję dokładnie płuczemy. Wlewamy do niej świeżej wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
Po ugotowaniu soję odcedzamy, wyrzucamy liść laurowy, pieprz i ziele. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Po tym czasie soję dokładnie blendujemy z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Pastę przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku w lodówce.
Smacznego:)

2 komentarze :

  1. Pycha! Robimy podobną z fasoli lub cieciorki :)
    Aha i skusiłaś nas wreszcie na te domowe płatki xD

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka