niedziela, 7 lutego 2016

Zapiekane naleśniki z pieczarkami

Ostatnio na blogu pojawiało się mniej przepisów niż zwykle. Na szczęście, w końcu mam więcej czasu i pomysłów na nowe dania. W najbliższym czasie, oprócz słodkości, które w styczniu opanowały blog, pojawią się też przepisy na dania wytrawne, bo tę kategorię zaniedbuje najbardziej.
Dziś, dotrzymując obietnicy, mam dla was pomysł na zapiekane naleśniki z pieczarkami, szynką, papryką, kukurydzą i serem żółtym. Jest to świetny pomysł na dość szybki i bardzo prosty obiad. Farsz naleśników możecie dowolnie modyfikować. Zamiast szynki dodać kurczaka, a paprykę zastąpić brokułem itp.


Składniki na 8 sztuk:
naleśniki:
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • łyżka roztopionego masła
farsz:
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 papryki świeżej lub konserwowej
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 8 plastrów szynki
  • 150 g sera żółtego
naleśniki:
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, sól, szczypiorek i masło. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
farsz:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją na maśle.
Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy je w plastry i dodajemy do cebuli.Podsmażamy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce.
W misce mieszamy usmażone pieczarki, paprykę, szynkę, kukurydzę, ser.
wykonanie:
Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy je w trójkąt, tak jak na zdjęciu lub zwijamy w rulon.
Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła. Pieczemy je z obu stron, aż staną się chrupiące.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. naleśniki i pieczarki <3 połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie to wygląda :)
    Dawno nie robiłam naleśników z warzywnym farszem, ale pieczarki świetnie pasują do naleśników i komponują się z serem, tylko z szynki bym zrezygnowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich naleśników jeszcze nie jadłyśmy ;D My jednak całym sercem jesteśmy za słodkimi wersjami, dlatego absolutnie nam nie przeszkadzało, że wytrawne potrawy zaniedbałaś xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na naleśniki :-) mniam już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki na wytrawnie i to jeszcze zapiekane - uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie zrobić. Ostatni często u mnie królowały na słodko.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka