poniedziałek, 21 marca 2016

Deser wiśniowy z ricottą i kruchymi ciasteczkami

Dwa dni temu dzieliłam się z wami przepisem na kruche ciastka i wspominałam, ze planuję przygotowanie deseru z ich dodatkiem. Tak więc, powstał deser wiśniowy z serkiem ricotta i ciachami. Nie jest on pracochłonny, ani szczególnie trudny w przygotowaniu i składa się z łatwo dostępnych składników. Zatem możecie brać się do pracy;)




Składniki na 3 porcje:
*Użyłam drylowanych wiśni ze słoika, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi, oczywiście bez pestek.

Do garnka wrzucamy wiśnie, dolewamy niewielką ilośc wody- około 1/4 szklanki i dosypujemy pektynę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotowe wiśnie przekładamy do pucharków lub szklanek. Pozostawiamy je do wystygnięcia, a później wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Ricottę mieszamy z cukrem waniliowym i nakładamy na gotowe wiśnie. Wierzch ozdabiamy pokruszonymi ciasteczkami. Podajemy od razu.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Uwielbiamy kruszyć ciastka do deserów! Czasem szkoda ich kształtu ale zawsze wzbogacają małe co nieco :D Zapraszamy do nas na jadalnego zająca!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warstwowe desery, w których każdą warstwę można jeść oddzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę cały pucharek :D Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka