czwartek, 21 kwietnia 2016

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Dziś mam dla was przepis na pyszne domowe bułeczki z ziarnami. Przygotowałam je z mąki pszennej chlebowej, jednak jeśli będziecie mieli problem ze znalezieniem jej w sklepie, to spokojnie możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną typ 650. Do ciasta na bułeczki dorzuciłam również ziarna słonecznika i dyni, które wspaniale chrupią podczas jedzenia.
Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe, ale doskonale zachowują świeżość i smakują dobrze nawet po trzech dniach.



Składniki na 8 bułek:

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1/2 szklanki łuskanej dyni
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy ziarna, sól oraz dolewamy wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie, miękkie, nieklejące się do rąk ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta 8 niedużych bułeczek. Układamy je na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i  wstawiamy do niego wyrośnięte bułki. Pieczemy je przez 25- 30 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Bułka sama w sobie na pewno jest przepyszna, ale z tym jajkiem i szczypiorkiem to już musi być cudowna !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę kanapkę z takiej buły i zajadam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My chcemy taką kanapeczkę ^^ Bułą dobra zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka