piątek, 26 sierpnia 2016

Korzenne ciasteczka z melasą

Chociaż za oknem nadal mamy lato, przygotowałam dla was przepis na kruche ciasteczka pachnące jesienią.  Nie są one zbyt słodkie i mają piękny korzenny aromat. Wspaniale smakują popijane herbatą z miodem lub mlekiem. Ciasteczka z melasą świetnie zachowują świeżość i są równie dobre nawet po kilku dniach.




Składniki na 20 sztuk:
  • 100g miękkiego masła
  • 50g melasy
  • jajko
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Masło ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy melasę i jajko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Ponownie miksujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez pół godziny.
Z ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 10 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Nie dość, że pięknie pachną, to smakują na pewno cudownie - wyglądają tak chrupiąco i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem kiedyś podobne i był cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. One nawet pięknie popękały :D Melasa nadaje pewnie ciekawego smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka, ja uwielbiam je piec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przeurocze, takie "na raz" ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka