piątek, 5 sierpnia 2016

Deser owocowy z sosem waniliowym i kruszonką

Dzisiejszy deser jest intensywnie owocowy, słodki, kolorowy i pięknie pachnie wanilią. Pierwsza warstwa to prosta galaretka ze słodkich brzoskwiń, druga- frużelina jagodowa, a trzecia jest mieszanką kruszonki, świeżych owoców i sosu waniliowego (custardu).
Do przygotowania deseru wystarczą cztery łyżki sosu waniliowego, ale polecam przygotowanie go z całej porcji (przepis jest podlinkowany), bo świetnie pasuje do słodkich placuszków na śniadanie i świeżych owoców.




Składniki na 4 porcje:
kruszonka:
  • 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g zimnego masła
  • 30g brązowego cukru
galaretka brzoskwiniowa:
  • 400g brzoskwiń
  • 2 łyżeczki żelatyny
frużelina jagodowa:
  • 200g jagód
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka brązowego cukru
dodatki:
  • 200g malin i borówek
  • 4 łyżki custardu
kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i masło pokrojone na małe kosteczki. Zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Kruszonkę pieczemy przez około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.  Wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
galaretka brzoskwiniowa:
Brzoskwinie myjemy i obieramy. Kroimy je na małe kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilkanaście minut, aż się rozpadną i będą miały konsystencję dżemu.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (1/4 szklanki) i dokładnie rozpuszczamy.
Rozgotowane brzoskwinie zdejmujemy z palnika, dolewamy do nich rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Galaretkę przelewamy do pucharków, a gdy wystygnie wstawiamy do lodówki, aby się ścięła.
frużelina jagodowa:
Jagody myjemy i wsypujemy do garnka. Zagotowujemy je z cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Dolewamy ją do gotujących się jagód i mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Przestygniętą frużelinę nakładamy na gotową galaretkę i wstawiamy do lodówki
wykończenie:
Do pucharków ze schłodzoną galaretką i frużeliną wsypujemy kruszonkę. Dodajemy owoce i polewamy je custardem. Podajemy od razu.
Smacznego:)

5 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka