Do tej pory opublikowałam przepisy na frużelinę: wiśniową, jeżynową i malinową. Natomiast dzisiejszą przygotowałam na bazie świeżych owoców żurawiny. Dzięki ich kwaskowatości frużelina nie jest zbyt słodka i wspaniale pasuje do lekkich, orzeźwiających deserów.
Składniki:
- 250g żurawiny
- 80g cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żurawinę wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia cukru.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości (około 1/5 szklanki) zimnej wody. Dodajemy ją do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Frużelinę przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Nigdy nie robiłam frużeliny, ale chyba fajnie by pasowała jako wierzch mojej owsianki ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałyśmy przygody z żurawiną nie suszoną :) Wreszcie musimy się skusić :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam frużeliny - muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńبسم الله الرحمن الرحيم نحن فى شركة الكمال نقوم بجميع خدمات نقل العفش والاساس بافض الطرق تحت اشراف
فريق كبير مدرب على اعلى مستوى من المستويات مع الفك والتركيب
شركة نقل اثاث بالطائف
شركة نقل اثاث بجازان
شركة نقل اثاث بحائل
والسلامة عليكم ورحمة الله وبركاته