Swój intensywny smak zawdzięczają świeżo wyciśniętemu sokowi z pomarańcz. Są naprawdę pyszne, a najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe.
Swoje naleśniki podałam z twarożkiem waniliowo- kokosowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.
Składniki na 12 sztuk:
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- starta skórka z pomarańczy
- szklanka soku z pomarańczy (u mnie z trzech owoców)
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej
- 2 jaja
- łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki oleju
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować naleśniki pomarańczowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- pomarańcza jest witaminową bombą- zawiera witaminy C, A,, B, B12, P oraz liczne sole mineralne; dzięki terpenom działa antywirusowo i bakteriobójczo,
- mąka pełnoziarnista zawiera niezwykle dużo błonnika, który ma zbawienne działanie na układ pokarmowy; ponadto zawiera witaminy z grupy B, sole mineralne i inne pierwiastki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz