Składniki na porcję:
- pół puszki fasoli (200g),
- jajko,
- łyżka mąki pełnoziarnistej,
- pieprz, sól, papryka ostra,
- jako dodatek przygotowałam duszone warzywa: paprykę, cukinię, pora oraz kukurydzę z masłem.
Odsączoną fasolę i jajko blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę oraz przyprawy, mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na suchej patelni.
Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy warzywa, dolewamy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec delikatnie solimy i dodajemy masło do smaku.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować placuszki fasolowe z warzywami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- fasola czerwona jest bogata w białko roślinne, zawiera wapń, cynk fosfor i potas, ponadto jest bogata w lekkostrawną skrobię i błonnik,
- jajko stanowi żródło białka,witamin A, D, E, K, B2 i B12 oraz licznych soli mineralnych- m. in.: magnezu, żelaza i wapnia; ponadto zawiera lectynę, która nie pozwala na odkładanie się cholesterolu i luteinę chroniącą nasz wzrok,
- cukinię możemy jeść bez ograniczeń- jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna; jest dobrym źródłem potasu i magnezu, witamin A, C, PP, K i B1 oraz beta karoten.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz