piątek, 28 listopada 2014

Placuszki fasolowe z warzywami

Jakiś czas temu piekłam czekoladowe ciasto fasolowe i wyszło bardzo dobre. Zatem pomyślałam sobie, że skoro wypiek się udał, to spróbuję zrobić placuszki z patelni. Tak więc dziś nadszedł dzień próby i udało się. Placki wyszły wyśmienite, co więcej zyskały dobrą opinię degustatora moich dań- mamy;). Więc śmiało możecie przygotować to danie.

Składniki na porcję:
  • pół puszki fasoli (200g),
  • jajko,
  • łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • pieprz, sól, papryka ostra,
  • jako dodatek przygotowałam duszone warzywa: paprykę, cukinię, pora oraz kukurydzę z masłem.

Odsączoną fasolę i jajko blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę oraz przyprawy, mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na suchej patelni.
Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy warzywa, dolewamy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec delikatnie solimy i dodajemy masło do smaku.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować placuszki fasolowe z warzywami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • fasola czerwona jest bogata w białko roślinne, zawiera wapń, cynk fosfor i potas, ponadto jest bogata w lekkostrawną skrobię i błonnik,
  • jajko stanowi żródło białka,witamin A, D, E, K, B2 i B12 oraz licznych soli mineralnych- m. in.: magnezu, żelaza i wapnia; ponadto zawiera lectynę, która nie pozwala na odkładanie się cholesterolu i luteinę chroniącą nasz wzrok,
  • cukinię możemy jeść bez ograniczeń- jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna; jest dobrym źródłem potasu i magnezu, witamin A, C, PP, K i B1 oraz beta karoten.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka