niedziela, 23 listopada 2014

Ciasteczka imbirowe

Przez bardzo długi czas nie mogłam przekonać się do smaku imbiru. W końcu wpadłam na pomysł upieczenia ciasteczek z jego dodatkiem, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka są kruche, chrupiące i intensywnie imbirowe. Wspaniale smakują popijane mlekiem.



Składniki na 16 sztuk:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/3 szklanki ksylitolu/ cukru
  • jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • czubata łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
Olej, ksylitol i jajko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, imbir, cynamon, proszek do pieczenia, sól i ponownie miksujemy, do połączenia składników.
Ciasto warto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, formujemy nieduże kuleczki, lekko spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 15 minut.
Smacznego:)


Dlaczego warto upiec ciasteczka imbirowe, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu,
  • imbir ma właściwości rozgrzewające, poprawia naszą odporność, a w dodatku jest naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację.

3 komentarze :

  1. Sama przyjemność - w robieniu, próbowaniu i pisaniu tego komentarza. Cieszę się, że wykorzystałam przepis i jeśli pozwolisz, jak tylko zniknie ostatnie ciasteczko - upiekę od nowa :-D Moje "imbirki" wyszły kruche i pachnące, może troszkę długo były w piekarniku, ale zapomniałam o nich, bo... robiłam wtedy ciasteczka kokosowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jaką radość sprawia mi czytanie takich komentarzy;)

      Usuń
  2. Hmmm, faktycznie imbir brzmi podejrzanie, ale to tak jak z fasolą - na pewno efekt jest porywający :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka