Składniki na 16 sztuk:
- szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/3 szklanki ksylitolu/ cukru
- jajko
- 1/3 szklanki oleju
- czubata łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto warto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, formujemy nieduże kuleczki, lekko spłaszczamy. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C, przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec ciasteczka imbirowe, czyli krotko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, soli mineralnych, wapnia, fosforu i magnezu,
- imbir ma właściwości rozgrzewające, poprawia naszą odporność, a w dodatku jest naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację.
Sama przyjemność - w robieniu, próbowaniu i pisaniu tego komentarza. Cieszę się, że wykorzystałam przepis i jeśli pozwolisz, jak tylko zniknie ostatnie ciasteczko - upiekę od nowa :-D Moje "imbirki" wyszły kruche i pachnące, może troszkę długo były w piekarniku, ale zapomniałam o nich, bo... robiłam wtedy ciasteczka kokosowe ;-)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jaką radość sprawia mi czytanie takich komentarzy;)
UsuńHmmm, faktycznie imbir brzmi podejrzanie, ale to tak jak z fasolą - na pewno efekt jest porywający :)
OdpowiedzUsuń