środa, 11 marca 2015

Owsianka bananowo- malinowa

Dziś mam dla was propozycję na niezwykle proste, ale zarazem wyśmienite śniadanie. Mowa tu oczywiście o niezastąpionej owsiance, tym razem przygotowanej w wersji pieczonej.
Dodatek malin okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo świetnie komponują się one ze słodkim bananem oraz migdałami. Do owsianki dorzuciłam również trochę jogurtu naturalnego, dzięki któremu pieczone płatki smakują właściwie jak wilgotne, owocowe ciacho. Po prostu są pyszne;)


Składniki na dwie porcje:
  • 80g płatków owsianych
  • jajko
  • 3 spore łyżki jogurtu
  • 2 banany
  • dwie garści malin*
  • 2 łyżki kremu daktylowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałów
*Mogą być one świeże, ze słoiczka lub mrożone. Można zastąpić je również np. jagodami.

Banany, jogurt, krem daktylowy i jajko blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej płatki, maliny, migdały, proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę przekładamy do miseczek.Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20- 25 minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec owsiankę bananowo- malinową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B raz wapń, magnez, sód i potas; ponadto dzięki połączeniu odpowiednich pierwiastków pomaga w walce z bezsennością i stresem,
  • banany są świetnym źródłem potasu, wapnia, witaminy C; zawiera on sporo cukrów prostych, dzięki którym daje 'zastrzyk' energii,
  • maliny zawierają niemalo witaminy C, E, B1, potasu, wapnia i fosforu; polepszja stany skóry, zębów i kości.

20 komentarzy :

  1. Pyszności. Uwielbiam owsiankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z najlepszych kombinacji owsianki. Pokusiłbym się jeszcze o dodatnie płatków ryżowych i inuliny. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze takie dodatki faktycznie byłyby świetne;)

      Usuń
  3. Już nie mogę doczekać się sezonu malinowego, wtedy chętnie zrealizuję Twój pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście mam w zamrażarce resztki malin, więc mogę cieszyć się ich smakiem w zimie, ale najlepiej smakują w sezonie;)

      Usuń
  4. wygląda przepysznie ;) uwielbiam takie śniadanka ;)

    pozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychaaa ale my jeszcze pieczonej owsianki nie jadłyśmy bo nie możemy nagrzewać piekarnika dla takich małych porcji xD Mamy jednak nadzieję, że w końcu będzie nam do niej po drodze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musicie zrobić dużą porcję na kilka dni;p A tak serio, to mam nadzieję, że kiedyś uda się wam zrobić taką owsiankę:)

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie :) Sama często robię podobną - własnie z bananami i malinami, ale już bez jajka i kremu daktylowego. I uwielbiam przypieczone płatki migdałowe na takich owsiankach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki migdałowe są idealnym dopełnieniem pieczonych płatków;)

      Usuń
  7. pieczona ma swój urok, jednak nie mam kokilki,żeby tworzyć takie cuda, czas to zmienić. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kupić kokilkę, bo takie śniadania są najlepsze;)

      Usuń
  8. Podstawa moich śniadań od czasów studiów. No wtedy nie były tak "wypasione" jak tutaj :)
    Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka jest niezastąpionym śniadaniem, nawet jeżeli nie jest tak "wypasiona";)

      Usuń
  9. Maliny i banan to coś wspaniałego :D! Uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkryłam to połączenie stosunkowo niedawno, ale uwielbiam je;)

      Usuń
  10. Poranek z takim śniadankiem może wróżyć tylko dobry dzień. Smakuje na prawdę jak ciasteczko - jest delikatna i puszysta. Pieczona owsianka rządzi! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczona owsianka jest najlepsza:) Nie ma to jak ciacho na śniadanie.

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka