niedziela, 13 września 2015

Quesadilla ze szpinakiem, serem i kurczakiem

Tak samo jak naleśniki, lubię przygotowywać tortille. Jest to bardzo przyjemne zajęcie. Zazwyczaj podaję je w podobny sposób- kurczak, ser, pieczarki, papryka, kukurydza, sos pomidorowy... Jednak dzisiaj mam dla was nieco ciekawszy pomysł na wykorzystanie tortilli- zrobienie quesadillas, czyli tortilli zapiekanej razem z nadzieniem i pokrojonej w trójkąty.
W oryginalnej, meksykańskiej wersji raczej nie znajdziecie szpinaku, ale według mnie świetnie się tutaj wpasował mimo, że nie jest używany w Meksyku, tak często jak kukurydza, fasola czy papryczka.



Składniki na 30 trójkątów
Tortilla (10 sztuk):
  • 1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki zimnego masła
  • łyżeczka soli
nadzienie:
  • 2 nieduże filety z kurczaka
  • 800g mrożonego szpinaku
  • 200g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 3 ząbki czosnku
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy sól, masło i wlewamy wodę. Przez kilka minut zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je na talerz. Na patelnie wrzucamy szpinak. Rozmrażamy go, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy do niego ser starty na tarce o drobnych oczkach i mięso pokrojone w drobną kosteczkę. Smażymy, aż do rozpuszczenia cheddaru.
Ciasto na tortille dzielimy na 10 części. Formujemy z niego kulki. Każdą wałkujemy na cienki placek, możemy delikatnie podsypywać go mąką. Tortille smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez 20 sekund z każdej strony. 
Na każdą tortillę nakładamy farsz, składamy je na pół i ponownie pieczemy na patelni, aż placki staną się chrupiące. Kroimy je na trzy równe części. Podajemy gorące.
Smacznego:)

10 komentarzy :

  1. uwielbiam takie przekąski :) połączenie szpinaku i sera z kurczakiem to dla mnie strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i łatwy przepis! Nie sądziłam że tortile tak łatwo zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno takich potraw nie jadłem, aż trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, nazwy dań, które wykonujesz nie raz czytamy pierwszy raz :D
    Światowa kuchareczka jesteś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Te tortille wyglądają świetnie i zjadłabym takie najchętniej z farszem warzywno - soczewicowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. oo, robilam kiedys cos podobnego i pamietam, ze wyszlo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe tortille! Szpinak ubóstwiam, ale mogłabym je jeść codziennie z innym farszem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. no powiem Ci,że taką tortillą bym z pewnością nie pogardziła. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka