wtorek, 16 czerwca 2015

Ravioli z mięsem i pieczarkami w sosie pieczarkowym

Do przygotowania domowego ravioli natchnął mnie jakiś czas temu jeden z odcinków Masterchefa. Danie to przygotowałam już parę razy i myślę, że przepis, który mam dla was dziś, jest bardzo dobry.
Chociaż na farsz składa się niewiele składników, jest on wyśmienity. Pieczarki, mięso i pietruszka to świetne i proste połączenie. Ciasto w końcu wyszło mi mięciutkie, elastyczne i smaczne. Co prawda użyłam mąki pszennej typ 500 do pierogów, ale ręczę za to, że z pełnoziarnistej ravioli wyjdzie równie smaczne. Radziłabym jedynie dodać nieco więcej wody.
Aby ravioli było bardziej wilgotne, polałam je sosem znanym wam z tego przepisu.



Składniki:
ciasto:
  • 300g mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1/3 szklanki wody
  • płaska łyżeczka soli
farsz:
  • 2 ugotowane udka z kurczaka*
  • 8 średnich pieczarek
  • cebula
  • masło
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
*Na udkach ugotowałam rosół, który później wykorzystałam do sosu.

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.Wodę najlepiej dodawać stopniowo tak, aby ciasto nie było zbyt miękkie. Przykrywamy je ściereczką lub folia na około godzinę.

Farsz:
Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej oczyszczone i posiekane pieczarki. Smażymy je, aż odparuje z nich woda. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem.
Z udek zdejmujemy mięso.
Mięso i usmażone pieczarki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy czosnkiem i posiekaną pietruszką. Dokładnie go mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli i pieprzu.

Wykonanie ravioli:
Ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je dość cienko. Na każdą z nich nakładamy farsz, zaklejamy, tak aby wewnątrz nie pozostało powietrze i wycinamy radełkiem lub nożem (wszystkie czynności są pokazane na zdjęciach).


Układamy je na podsypanej mąką desce.
Ravioli gotujemy od momentu wypłynięcia przez około 3 minuty.
Najlepsze są świeże, zaraz po ugotowaniu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Nigdy nie robiłyśmy ravioli a Twoje wyglądają uroczo i przede wszystkim smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są śliczne, jak z restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny obiadek dla mnie, no i to zdecydowanie łatwiejszy sposób na lepienie pierogów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, tak jest łatwiej.
      Ale pierożki może kleić cała rodzinka na raz, więc wyjdą szybciej:D

      Usuń
  5. Z tego przepisu zrobiłam ciasto na ravioli, a jako farsz użyłam ricotty i karmelizowanych gruszek. Byłam nieco zawiedziona, bo ciasto wyszło twardsze i mniej sprężyste od tego na pierogi, a jakoś tak mi się kojarzyło, że powinno być podobne. Teraz już wiem, że to dwa różne rodzaje - ravioli jest bardziej makaronem niż "kluskami". Muszę zrobić drugie podejście, tym razem z użyciem Twojego nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło super, a ciasto jest mega elastyczne i świetnie się wałkuje - mam tylko problem z tym powietrzem. Jakieś sprytne metody, żeby się w pierożkach nie robiły bąble? :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka