Składniki na 3 porcje:
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Kruszonkę pieczemy przez około 10 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia.
warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier i dolewamy niewielką ilość wody- około pół szklanki. Jabłka gotujemy, aż do całkowitego rozpadnięcia.
przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru.
Na dno pucharków nakładamy połowę kruszonki, na nią ciepłe jabłka, resztę kruszonki i prażone migdały. Deser podajemy od razu.
Smacznego:)
kruszonka:
- 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40g mąki pszennej typ 650
- 30g brązowego cukru
- 45g masła zimnego
- 4 kwaśne jabłka
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- +garść migdałów w płatkach
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Kruszonkę pieczemy przez około 10 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia.
warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier i dolewamy niewielką ilość wody- około pół szklanki. Jabłka gotujemy, aż do całkowitego rozpadnięcia.
przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru.
Na dno pucharków nakładamy połowę kruszonki, na nią ciepłe jabłka, resztę kruszonki i prażone migdały. Deser podajemy od razu.
Smacznego:)
Prezentuje się wspaniale, nie wątpię że szarlotka w takim wydaniu jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, nie wątpię że szarlotka w takim wydaniu jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńRóżne wersje szarlotki jadłam, ale w takim wydaniu to jeszcze nie. Super :)
OdpowiedzUsuńMm, ale obłęd! Kocham desery w szklankach ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie. Jabłecznik w takiej postaci chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńCzy ktoś nie kocha szarlotki? Jeśli tak nie może być człowiekiem z uczuciami xD
OdpowiedzUsuńSuper wygląda w tych pucharkach :D
Genialne i jakie szybkie w przygotowaniu :D
OdpowiedzUsuńJa już sięgam po pucharek ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda taka wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuń