wtorek, 27 października 2015

Pieczona owsianka dyniowa

W ciągu kilku miesięcy na blogu pojawiło się już całkiem sporo przepisów z wykorzystaniem dyni. Jak widać jest to produkt bardzo wdzięczny. Ma wiele zastosowań i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ba, w dodatku zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Ideał.
A ja wciąż mam pomysły na kolejne dania z udziałem dyni, więc lepiej się w nią zaopatrzcie.:)
Dziś przygotowałam dla was przepis na banalne, ale przepyszne śniadanko- pieczoną owsiankę.
Ciasto na nią można przygotować wieczorem, a rano tylko upiec, albo upiec dzień wcześniej, a rano zjeść wystudzoną lub odgrzać w mikrofali. Jak kto woli.



Składniki na 2 porcje:
  • 80g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2 małe banany
  • 2 łyżki puree dyniowego
  • jajko
  • garść orzechów 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Banany, puree i jajko miksujemy na gładką masę. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch miseczek.
Owsianki pieczemy przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. płatki, banany, dynia, orzechy... wszystko mam ! wiec jutro owsianka na śniadanie obowiązkowo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super i tak też musiała smakować ;)
    Też mam w planach owsiankę dyniową na najbliższe dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przyjemny przepis! Aż zgłodniałam i chyba jutro sobie taką owsianeczkę na śniadanie sprawię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy każdy składnik tej owsianki, więc i Twoją propozycje oraz kuchareczkę też kochamy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta owsianka jest G-E-N-I-A-L-N-A. Po prostu. Tyle w komentarzu. Piekę dla mojej mamy już kolejny raz...

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka