piątek, 16 października 2015

Babeczki owsiane z bananem i masłem orzechowym

Dziś mam dla was przepis na niestandardowe babeczki- bez mąki, cukru ani tłuszczu. Ze względu na skład przypominają pieczoną owsiankę (moje przepisy:pomarańczowa, bananowo- malinowa, szpinakowo-bananowa), którą szczerze uwielbiam i lubię serwować sobie na śniadanie.
W przepisie połączyłam swoje ukochane smaki- banany i masło orzechowe. Myślę, że świetnie sprawdzi się tu również masło migdałowe czy z nerkowców.
Babeczki, tak jak pieczona owsianka, są pożywne, więc świetnie nadadzą się na drugie śniadanie, śniadanie albo konkretny deser.:)



Składniki na 14 sztuk:

  • 200g płatków pełnoziarnistych (owsiane, pszenne, żytnie)
  • 3 duże banany
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
Banany miksujemy na gładki krem. Wbijamy jajka, dolewamy mleko i ponownie miksujemy. Wsypujemy płatki i całość mieszamy.
Do foremek na babeczki nakładamy ciasto do około 1/3 wysokości, następnie pół łyżeczki masła orzechowego i przykrywamy je ciastem.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Skład faktycznie mają podobny do moich pieczonych owsianek ;) Wyobrażam więc sobie, jak pysznie musiały smakować i tak właśnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan, masło orzechowe i orzeszki ziemne to jest to czego w tej chwili potrzebuję najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny skład i te banany z masłem orzechowym... Przegryzłabym kilka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Boziuuu jest tam wszystko co kochamy :D Świetne babeczki na wynos do szkoły aby po wkurzać koleżanki, że nie mają takich smakołyków :P

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka