poniedziałek, 31 października 2016

Tarta francuska z porem, brokułem i groszkiem

Chociaż na blogu zdecydowanie dominują słodkie smaki. to wytrawne dania lubię równie mocno. Od czasu, kiedy kupiłam formę na tartę upiekłam tak samo dużo tart warzywnych, jak owocowych. Kilka z nich opublikowałam na blogu, a znajdziecie je tutaj.
Dzisiejszą tartę przygotowałam na moim ulubionym, domowym cieście francuskim. Natomiast jako nadzienie wybrałam głownie zielone warzywka- brokuła , pora i groszek. Tworzą one świetną kompozycję smaków i razem z chrupiącym spodem są wyborne.


Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
  • 80g mąki pszennej typ 650
  • 80g masła
  • 60ml zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
  • por
  • 250g brokuła
  • 3-4 łyżki groszku z puszki
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa razy większy od naszego masła. Układamy na nim schłodzone masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
nadzienie:
Brokuła myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy go  w wodzie doprawionej płaską łyżeczką soli, przez kilka minut, aż do miękkości.
Pora myjemy i drobno kroimy.
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka miksujemy z przyprawami, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
wykonanie:
Formę na tartę smarujemy niewielką ilością masła i podsypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. 
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Ciasto na pewno wyrosło, tworząc górkę, więc przygniatamy ją delikatnie widelcem, aby spód był w miarę płaski. Kładziemy na niego brokuła, pora i groszek. Całość zalewamy zmiksowanymi jajkami i posypujemy serem.
Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w 180C.
Podajemy od razu lub schłodzoną (będzie się lepiej kroiła).
Tartę można odgrzewać w mikrofalówce.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda genialnie - to musiało być cudowne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka