Składniki na 15 sztuk:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- garść szczypiorku
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej
- około 2/3 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Warzywa obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie, w misce, mieszamy jarzyny, jajka, posiekany szczypiorek, mąkę, przyprawy i mleko, aż do otrzymania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać mleka lub dosypać mąki.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Najlepiej robić cienkie placuszki, bo będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Podajemy z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować placuszki warzywne, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- pietruszka jest bogata w witaminę A i C oraz potas, żelazo, magnez i wapń; ponadto pomaga ona w pozbywaniu się toksyn z organizmu,
- szczypiorek ułatwia procesy trawienne, pobudza apetyt; zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy C, B1 i B2 oraz potasu, wapnia, sodu, magnezu i fosforu,
- seler pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie i pomaga leczyć nadciśnienie.
Oho i to nam by pewnie smakowało :D Teraz nastał taki czas, że każda zieleninka czy to szczypiorek, koperek czy pietruszka domaga się uwagi na talerzu :)
OdpowiedzUsuńO, widzę że nie tylko ja mam teraz ochotę na warzywa;)
UsuńMusicie spróbować takich placuszków;)
Fajny pomysł, aby dodać aż tyle warzyw do placków! :)
OdpowiedzUsuńpychotka! musze spróbować ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, bo naprawdę warto:)
Usuńoch rozkosz dla podniebienia :) mogłabym jeść takie codziennie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ich skład, ale wizualnie także prezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOooo, dodaję do zakładki do przygotowania! :) Super pomysł, wyglądają jak w panierce :)
OdpowiedzUsuńTo wspaniale, koniecznie daj znać jak ci smakowały:)
UsuńŚwietna odmiana dla nieco oklepanych już placków ziemniaczanych. No i oczywiście zdrowsza wersja :)
OdpowiedzUsuńPięknie złote:)takie lubię:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne te placuszki :-)) uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ale apetyczne! :D
OdpowiedzUsuńostatnio chodzą za mną wytrawne placuszki, zainspirowałaś mnie. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńBardzo się cieszę:)
UsuńMmmmm... przepyszne! Dużo lepsze od tych tradycyjnych ziemniaczanych. Podbiły serce moje i mojej mamy, która zabiera je ze sobą do pracy ;-) Najlepszy jest ten aromat selera i słodycz marchewki. Do tego jakiś dip czy po prostu twarożek i jest idealnie. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;) To wspaniale, że placuszki posmakowały nie tylko tobie, ale też twojej mamie. Ja placuszki jadłam z sosem czosnkowym, który bardzo lubię i również świetnie tu pasował.
UsuńJakoś tak wyszło, że dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyle nowych wpisów :).. Pracowita dziewczyna :) ! Zatem od razu zabrałam się do pracy i w parę chwil powstały powyższe placuszki. Różnią się w smaku od ziemniaczanych i myślę, że to nie tylko przez słodkawe składniki. Swoje robi też orkiszowa mąka ( dałam pełnoziarnistą ). Polecam :).
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że o mnie zapomniałaś;)
UsuńBardzo, bardzo się cieszę, że wykorzystałaś mój pomysł i placuszki ci posmakowały:)
Już sobie obiecałam, że będę tu bywać regularnie, bo wciąż coś nowego proponujesz, więc warto zaglądać. Poza tym widać Twoją pasję, i to bardzo cenię :). A skoro piątek, to życzę miłej i smacznej soboty i niedzieli :).
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta obietnica;)
UsuńNaprawdę dziękuję za takie komplementy i smaczny weekend;)