Placuszki podałam z syropem klonowym i kiwi, które niedawno wróciło do łask, głównie za sprawą pysznego koktajlu, na który przepis możecie znaleźć tutaj.
Składniki na około 12 placuszków:
- pół bardzo dojrzałego awokado
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mleka
- łyżka kakao
- łyżka cukru/ ksylitolu
- proszek do pieczenia
Awokado dokładnie blendujemy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać więcej mleka. Konsystencja ciasta powinna przypominać krem.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć placuszki z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- awokado jest bogate w witaminy C, E, A oraz B; zawiera również likopen- przeciwutleniacz chroniący nas m.in. przed rakiem, luteinę i zeaksantynę, które bardzo dobrze wpływają na wzrok
- mąka kukurydziana stanowi doskonałe źródło witamin B,D, E, K i A oraz potasu, sodu, wapnia, magnez i żelazo,
- jajko jest skarbnicą witamin- A, D, E, K, B2 i B12, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.
Ja to najbardziej lubię awokado samo w sobie, bez żadnych dodatków :) Ale Twoje placki wyglądają przepysznie i z pewnością bym takimi nie pogardziła, tym bardziej, że placków nie jadłam już od kilku dni :P
OdpowiedzUsuńMi samo awokado nie smakuje. Zdecydowanie wolę je w postaci kremów czy właśnie takich placuszków;)
UsuńOdkąd posmakowałyśmy awokado, które zostało użyte do sernika i niesamowicie zgorzkniało w piekarniku nie eksperymentujemy z tym owocem poddając go obróbce termicznej. Jednak bardzo jesteśmy ciekawe smaku tych placuszków :D
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia o tym, że awokado w piekarniku może zgorzknieć. Placuszki gorzkie na pewno nie były;)
UsuńO mamo, nigdy nie jadłam placków z awokado, ale na pewno się skuszę patrząc na zdjęcia! Cieszę się, że mój zielony koktajl tak Ci posmakował, że aż podałaś go w przepisie! :)
OdpowiedzUsuńTo świetnie, zdaj relacje po zrobieniu placuszków;)
UsuńKoktajl był tak smaczny, że po prostu musiałam o nim wspomnieć;)
Awokado w plackach muszę koniecznie przemycić! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że eksperymentujesz! Placki z awokado to brzmi pysznie! :D
OdpowiedzUsuńpysznie te Twoje placuszki wyglądają mniam :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką tego typu placuszków :)
OdpowiedzUsuńNo to teraz musisz zrobić je w kakaowej wersji, koniecznie ! :D
OdpowiedzUsuńależ smaczniutko dziś u Ciebie. ;)
OdpowiedzUsuńplacuszków z awokado jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, ale w postaci placuszków jeszcze nie jadałam. Wygladają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJa za awokado jakoś do końca nie przepadam... Chyba muszę spróbować tych placków - może odczarują je dla mnie? ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że udałoby się im to;)
UsuńMyślę, że udałoby się im to;)
UsuńBardzo fajne te placuszki. Bardzo lubię awokado i z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe! Takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, żeby dodać awokado do masy. Bardzo kreatywne :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania, bo na ogół kupię awokado, a poten długo zastanawiam się co z niego zrobić:) A wszelkie placuszki uwielbiam wiec to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPo zakupie awokado zazwyczaj mam ten sam problem, a takie placuszki są bardzo smaczne, więc warto je zrobić;)
UsuńPlacuszki pierwsza klasa ;-) takich puszystych i delikatnych nigdy nie zrobiłam. Efekt lepszy niż zadowalający. Świetny pomysł i doskonałe proporcje. Jak zawsze... :-*
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać takie komentarze;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju placki są bardzo dobre i jestem zdania, że jak najbardziej można je jeść praktycznie codziennie. Uwielbiam robić te z przepisów https://basiazsercem.pl/ i wiem jak w takich daniach ważny jest odpowiedni wybór mąki. Moim zdaniem takie placuchy pasują idealnie jako śniadanie lub przekąska w ciągu dnia.
OdpowiedzUsuń