środa, 15 kwietnia 2015

Ciasteczka kokosowe na mące ryżowej

Ostatnio bardzo polubiłam się z kokosem i często ląduje on w moich śniadankach czy wypiekach. Tym razem upiekłam z jego dodatkiem wspaniałe ciasteczka. Są one mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i mają tendencje do znikania zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, niewymagające i prościutkie. Doskonale sprawdzą się jako wypiek na ostatnią chwilę, bo po prostu nie da się ich zepsuć.

Składniki na 14 sztuk:
  • 80g oleju kokosowego
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 8 łyżeczek ksylitolu/ cukru
  • jajko
  • 3 łyżki mleka *
  • łyżeczka proszku do pieczenia
*Ja użyłam krowiego, ale nada się również kokosowe czy ryżowe.

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy ciasto aż do otrzymania gładkiej masy. Chłodzimy je w lodówce przez pół godziny.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej maki pszennej, a także nadaje się dla osób nietolerujących glutenu,
  • wiórki kokosowe są dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego; ponadto mogą one zapobiegać powstawaniu próchnicy.

25 komentarzy :

  1. Wyglądają super . Jedno do herbatki poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromny plus za mąkę ryżową w tym zestawieniu, na pewno doskonale się sprawdziła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe cuda :) Na pewno wypróbuje wkrótce ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale, koniecznie daj znać jak ci smakowały;)

      Usuń
  4. Pyszne ciasteczka, ja już się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają smacznie, a mąka ryżowa to słodkich wypieków to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie :))
    pozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokosowe ciasteczka są fenomenalne :) Ostatnio polubiłyśmy się z mąką kokosową i gorąco ją polecamy do ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa brzmi świetnie, muszę poszukać jej w sklepie:)

      Usuń
  8. Ojej, pychotek ciąg dalszy! Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie kokosowe ciasteczka :) Przepysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś smaka... wpadam do Ciebie na ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kokos, więc takie ciastka to dla mnie ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis dla mnie idealny, zważając jak bardzo cenię sobie element kokosowy we wszelkich daniach na słodko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. kokos i mąka ryżowa- pyszne zestawienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O RANY, wyglądają na taki kruchutkie i pulchniutkie, że mam ochotę zjeść monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdaję sobie sprawę, że sedno tych ciasteczek leży w oleju kokosowym, ale że nie miałam takowego w domu, ani też nie zapowiadało się, że go nabędę, zrobiłam ciasteczka ze zwykłym olejem rzepakowym. Również wyszły kruchutkie i kokosowe, może troszkę oszukane, ale przepis wypróbowany i godny polecenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiana oleju na pewno robi różnicę w smaku, ale to świetnie, że w wersji z olejem rzepakowym też się udały:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka