- 80g oleju kokosowego
- pół szklanki wiórek kokosowych
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 8 łyżeczek ksylitolu/ cukru
- jajko
- 3 łyżki mleka *
- łyżeczka proszku do pieczenia
*Ja użyłam krowiego, ale nada się również kokosowe czy ryżowe.
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy ciasto aż do otrzymania gładkiej masy. Chłodzimy je w lodówce przez pół godziny.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut.
Smacznego;)
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej maki pszennej, a także nadaje się dla osób nietolerujących glutenu,
- wiórki kokosowe są dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego; ponadto mogą one zapobiegać powstawaniu próchnicy.
Wyglądają super . Jedno do herbatki poproszę :)
OdpowiedzUsuńOgromny plus za mąkę ryżową w tym zestawieniu, na pewno doskonale się sprawdziła ;-)
OdpowiedzUsuńMałe cuda :) Na pewno wypróbuje wkrótce ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTo wspaniale, koniecznie daj znać jak ci smakowały;)
UsuńPyszne ciasteczka, ja już się częstuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie, a mąka ryżowa to słodkich wypieków to strzał w 10!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com
Kokosowe ciasteczka są fenomenalne :) Ostatnio polubiłyśmy się z mąką kokosową i gorąco ją polecamy do ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa brzmi świetnie, muszę poszukać jej w sklepie:)
UsuńOjej, pychotek ciąg dalszy! Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kokosowe ciasteczka :) Przepysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńOch pycha....
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka... wpadam do Ciebie na ciacha! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam;)
UsuńKokosowe ciasteczka, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, więc takie ciastka to dla mnie ideał ;)
OdpowiedzUsuńjuż czuję zapach i smak:D
OdpowiedzUsuńprzepis dla mnie idealny, zważając jak bardzo cenię sobie element kokosowy we wszelkich daniach na słodko. ;)
OdpowiedzUsuńsmaczne składniki!:)
OdpowiedzUsuńkokos i mąka ryżowa- pyszne zestawienie! :)
OdpowiedzUsuńO RANY, wyglądają na taki kruchutkie i pulchniutkie, że mam ochotę zjeść monitor :)
OdpowiedzUsuńOjej, to uważaj:)
UsuńZdaję sobie sprawę, że sedno tych ciasteczek leży w oleju kokosowym, ale że nie miałam takowego w domu, ani też nie zapowiadało się, że go nabędę, zrobiłam ciasteczka ze zwykłym olejem rzepakowym. Również wyszły kruchutkie i kokosowe, może troszkę oszukane, ale przepis wypróbowany i godny polecenia ;-)
OdpowiedzUsuńZamiana oleju na pewno robi różnicę w smaku, ale to świetnie, że w wersji z olejem rzepakowym też się udały:)
Usuń