Kremik robiłam dwa razy, za pierwszym razem bez marchewki i z mniejsza ilością ziemniaków. Drugie podejście było bardziej udane, zupka ma kremową konsystencję i lepszy smak.
Krem ugotowałam na rosole, ale spokojnie można zastąpić go wywarem warzywnym, ewentualnie wodą doprawioną solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz zieloną pietruszką i selerem. Jednak ja preferuję zupki na rosole.
Składniki:
- 700ml rosołu
- półtora dużego pora
- 5 niedużych ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- 1/3 dużego selera
- cebula
- 2-3 łyżki masła
Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa kroimy na nieduże części i gotujemy do miękkości na rosole.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy razem z umytym i posiekanym porem na maśle, aż do zarumienienia.
Podsmażone warzywa dodajemy do ugotowanych i blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. W zależności od tego jak mocno był doprawiony nasz rosół możemy dodać sól, pieprz czarny i ziołowy lub je pominąć.
Kremik podajemy na ciepło lub zimno (obie wersje są smaczne) ze szczypiorkiem, dynią, słonecznikiem, jogurtem naturalnym itp.
Smacznego:)
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować krem z pora, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilu składników:
- por jest skarbnicą minerałów takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witamin: A, B i C; ma on działanie odtruwające, więc warto spożywać go w przypadku zatruć pokarmowych,
- pietruszka zawiera sporo magnezu, potasu, fosforu, manganu, cynku i miedzi, ponadto jest bogata w beta- karoten i witaminy A, C i E.
remu z pora chyba jeszcze nie jadłam :) chętnie spróbuję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo świetnie, kremik z pora jest naprawdę warty uwagi:)
UsuńBardzo lubimy wszelkiego rodzaju kremy :) Por nadaje im słodkości więc Twoja propozycja musi być smaczna :D
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności :)!
OdpowiedzUsuńOd samego czytania przepisu ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńKremy na rosole są świetne. Bardzo smaczne i aromatyczne. Też takie wolę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gęste kremy, ale z pora to jeszcze nigdy nie jadłam i koniecznie muszę zrobić podobny ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę watro to nadrobić, bo smak kremu jest wspaniały:)
UsuńZupka musiała smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńO ile nie znoszę "wodnistych" zup czyli tych z warzywami pokrojonymi w kostkę, to zupy krem mogłabym jeść i jeść i jeść i w sumie jeszcze nigdy nie próbowałam jeść zupki z pora, a przecież por ma tak wyrazisty smak, że na pewno będzie super, koniecznie zapisuję na listę rzeczy do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńW sumie mi "wodniste" zupki nie przeszkadzają, ale wolę kremy:)
UsuńJestem pewna, że również krem porowy przypadnie ci do gustu:)
kolejny raz podbijasz moje serce. uwielbiam zupy krem!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremowe zupy, z pora smakuje obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńKrem z pora bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy kremik, lubię por więc zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam takiego kremu z pora :) na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pora w każdej postaci, pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń