Tak jak większość muffinów, najlepiej smakują pierwszego dnia, ale drugiego czy trzeciego też są całkiem dobre.:)
Składniki na 14 sztuk:
składniki suche:
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej typ 650
- 75g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
- 125g brązowego cukru
- 75g żurawiny
- 40g migdałów w płatkach
- łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 300 ml mleka
- 100ml oleju
- jajko
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i je rozbełtujemy.
Mieszankę mleka, oleju i jajka przelewany do składników suchych i mieszamy, niezbyt długo, tylko aby składniki się mniej więcej połączyły.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut
Smacznego:)
Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie robiłam muffinek, a kiedyś to były moje ulubione wypieki...
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie muffiny są najlepsze :) Uwielbiamy ich pełnoziarnisty smaczek :)
OdpowiedzUsuńI wex tu się nie skuś. :D
OdpowiedzUsuńJejciu, ale to musiało smakować! Super opcja smakowa :)
OdpowiedzUsuń