wtorek, 21 lutego 2017

Pełnoziarniste muffiny z żurawiną i migdałami

Jeśli, taka jak ja, przepadacie za słodkimi wypiekami wykonanymi na bazie zdrowszych składników, to mam propozycję idealną dla was. Są to muffiny przygotowane głównie z  mąki pełnoziarnistej, posłodzone brązowym cukrem, z dodatkiem płatków orkiszowych, żurawiny i migdałów w płatkach.
Tak jak większość muffinów, najlepiej smakują pierwszego dnia, ale drugiego czy trzeciego też są całkiem dobre.:)



Składniki na 14 sztuk:
składniki suche:

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej typ 650
  • 75g płatków orkiszowych pełnoziarnistych
  • 125g brązowego cukru
  • 75g żurawiny
  • 40g migdałów w płatkach
  • łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:

  • 300 ml mleka
  • 100ml oleju
  • jajko

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i je rozbełtujemy.
Mieszankę mleka, oleju i jajka przelewany do składników suchych i mieszamy, niezbyt długo, tylko aby składniki się mniej więcej połączyły.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Wyglądają świetnie :)
    Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie robiłam muffinek, a kiedyś to były moje ulubione wypieki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie właśnie muffiny są najlepsze :) Uwielbiamy ich pełnoziarnisty smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I wex tu się nie skuś. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu, ale to musiało smakować! Super opcja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka