Składniki na 8 sztuk:
- 300g mąki pełnoziarnistej (mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej|)
- 200g mąki pszennej typ 650
- 100g płatków owsianych
- 50g siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanki mleka
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
- jajko do posmarowania bułek
- płatki owsiane do posypania
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy płatki, siemię lniane, sól. Dolewamy olej wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu, na godzinę.
Po tym czasie formujemy z niego, w rękach, małe bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Bułeczki pieczemy przez 25-30 minut.
Smacznego:)
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńGenialne, do masła orzechowego, awokado czy dżemu idealne :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńWyszły wspaniale :) Ja uwielbiam domowej roboty pieczywo - takie sklepowe (chyba że z małej piekarni) już mi w ogóle nie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować upiec jakieś niesłodkie bułki:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo nie ma to jak domowe pieczywko:)
Usuńhejka ja już je jadłam niebo w buzi o tak powiem
UsuńMmmm bułeczki z takim składem pięknie wyglądają, cudnie pachną a jak smakują? obłędnie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, na jednej bym nie skończyła:)
OdpowiedzUsuń