Tartaletki z kremem jaglanym i frużeliną żurawinową są dość lekkie i wspaniale sprawdzą się w roli letniego deseru.
Składniki na 12 tartaletek:
spód:
- 75g maki pszennej pełnoziarnistej
- 75g mąki pszennej typ 650
- 40g cukru
- 80g masła
- żółtko
- łyżka mleka
nadzienie:
- 400ml mleka
- 60g kaszy jaglanej Cenos
- 4 łyżki cukru waniliowego
- frużelina żurawinowa z 300g owoców
spód:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, posiekane masło, żółtko i mleko. Składniki zagniatamy, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Foremki na tartaletki smarujemy niewielką ilością tłuszczu i oprószamy mąką.
Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość foremki i wkładamy je do niej.
Spody tartaletek pieczemy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Upieczone, wystudzone spody wyjmujemy z foremek.
nadzienie:
Do garnka wsypujemy kaszę i cukier. Dolewamy mleko. Kaszę gotujemy co najmniej przez 15 minut lub dłużej, do wchłonięcia mleka.
Gotową kasze blendujemy na gładki krem.
Na wystudzone spody kładziemy krem z kaszy jaglanej oraz frużelinę żurawinową.
Tartaletki przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Bardzo smakowite, to nadzienie z kaszy brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńAle obłęd! Nadzienie bajka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciekawa jestem tego kremu jaglanego:)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają te tartaletki. Jadłam kiedyś takie u koleżanki i od tamtej pory nie miałam okazji, napewno to powtórzę!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy robić kremy z kaszy jaglanej więc takie tartaletki są trafione w 10tkę :)
OdpowiedzUsuńPo prostu są cudowne i już :-)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym choć jedną babeczkę...
OdpowiedzUsuńSą obłędne :D
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńja pierdziele jaka pyszność *_* wyślij mi gołębiem :D
OdpowiedzUsuńwww.anialwowska.blogspot.com
Piękne zdjęcia! Nie mówiąc już o samym jedzeniu ;-)
OdpowiedzUsuń