niedziela, 18 czerwca 2017

Frużelina żurawinowa

Uwielbiam przygotowywać frużelinę z domowych owoców, ponieważ zajmuje to dosłownie kilka minut, a pasuje ona do śniadań, deserów i wypieków. Można ją również jeść prosto z garnka, zagryzając ciasteczkami;)
Do tej pory opublikowałam przepisy na frużelinę: wiśniową, jeżynową i malinową. Natomiast dzisiejszą przygotowałam na bazie świeżych owoców żurawiny. Dzięki ich kwaskowatości frużelina nie jest zbyt słodka i wspaniale pasuje do lekkich, orzeźwiających deserów.


Składniki:
  • 250g żurawiny
  • 80g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żurawinę wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia cukru. 
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości (około 1/5 szklanki) zimnej wody. Dodajemy ją do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania. 
Frużelinę przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Nigdy nie robiłam frużeliny, ale chyba fajnie by pasowała jako wierzch mojej owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie miałyśmy przygody z żurawiną nie suszoną :) Wreszcie musimy się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam frużeliny - muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

  4. بسم الله الرحمن الرحيم نحن فى شركة الكمال نقوم بجميع خدمات نقل العفش والاساس بافض الطرق تحت اشراف

    فريق كبير مدرب على اعلى مستوى من المستويات مع الفك والتركيب
    شركة نقل اثاث بالطائف
    شركة نقل اثاث بجازان
    شركة نقل اثاث بحائل
    والسلامة عليكم ورحمة الله وبركاته



    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka