niedziela, 18 czerwca 2017

Frużelina żurawinowa

Uwielbiam przygotowywać frużelinę z domowych owoców, ponieważ zajmuje to dosłownie kilka minut, a pasuje ona do śniadań, deserów i wypieków. Można ją również jeść prosto z garnka, zagryzając ciasteczkami;)
Do tej pory opublikowałam przepisy na frużelinę: wiśniową, jeżynową i malinową. Natomiast dzisiejszą przygotowałam na bazie świeżych owoców żurawiny. Dzięki ich kwaskowatości frużelina nie jest zbyt słodka i wspaniale pasuje do lekkich, orzeźwiających deserów.


Składniki:
  • 250g żurawiny
  • 80g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żurawinę wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia cukru. 
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości (około 1/5 szklanki) zimnej wody. Dodajemy ją do gotujących się owoców i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania. 
Frużelinę przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Nigdy nie robiłam frużeliny, ale chyba fajnie by pasowała jako wierzch mojej owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie miałyśmy przygody z żurawiną nie suszoną :) Wreszcie musimy się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam frużeliny - muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka