Dodatek malin okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo świetnie komponują się one ze słodkim bananem oraz migdałami. Do owsianki dorzuciłam również trochę jogurtu naturalnego, dzięki któremu pieczone płatki smakują właściwie jak wilgotne, owocowe ciacho. Po prostu są pyszne;)
Składniki na dwie porcje:
- 80g płatków owsianych
- jajko
- 3 spore łyżki jogurtu
- 2 banany
- dwie garści malin*
- 2 łyżki kremu daktylowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałów
Banany, jogurt, krem daktylowy i jajko blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej płatki, maliny, migdały, proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę przekładamy do miseczek.Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20- 25 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec owsiankę bananowo- malinową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B raz wapń, magnez, sód i potas; ponadto dzięki połączeniu odpowiednich pierwiastków pomaga w walce z bezsennością i stresem,
- banany są świetnym źródłem potasu, wapnia, witaminy C; zawiera on sporo cukrów prostych, dzięki którym daje 'zastrzyk' energii,
- maliny zawierają niemalo witaminy C, E, B1, potasu, wapnia i fosforu; polepszja stany skóry, zębów i kości.
Pyszności. Uwielbiam owsiankę :-)
OdpowiedzUsuńWszyscy kochają owsiankę;)
UsuńJedna z najlepszych kombinacji owsianki. Pokusiłbym się jeszcze o dodatnie płatków ryżowych i inuliny. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, ze takie dodatki faktycznie byłyby świetne;)
UsuńJuż nie mogę doczekać się sezonu malinowego, wtedy chętnie zrealizuję Twój pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mam w zamrażarce resztki malin, więc mogę cieszyć się ich smakiem w zimie, ale najlepiej smakują w sezonie;)
Usuńwygląda przepysznie ;) uwielbiam takie śniadanka ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Pychaaa ale my jeszcze pieczonej owsianki nie jadłyśmy bo nie możemy nagrzewać piekarnika dla takich małych porcji xD Mamy jednak nadzieję, że w końcu będzie nam do niej po drodze :D
OdpowiedzUsuńMusicie zrobić dużą porcję na kilka dni;p A tak serio, to mam nadzieję, że kiedyś uda się wam zrobić taką owsiankę:)
UsuńWygląda przepysznie :) Sama często robię podobną - własnie z bananami i malinami, ale już bez jajka i kremu daktylowego. I uwielbiam przypieczone płatki migdałowe na takich owsiankach :)
OdpowiedzUsuńPłatki migdałowe są idealnym dopełnieniem pieczonych płatków;)
Usuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńpieczona ma swój urok, jednak nie mam kokilki,żeby tworzyć takie cuda, czas to zmienić. ;)
OdpowiedzUsuńWarto kupić kokilkę, bo takie śniadania są najlepsze;)
UsuńPodstawa moich śniadań od czasów studiów. No wtedy nie były tak "wypasione" jak tutaj :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
Owsianka jest niezastąpionym śniadaniem, nawet jeżeli nie jest tak "wypasiona";)
UsuńMaliny i banan to coś wspaniałego :D! Uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńJa odkryłam to połączenie stosunkowo niedawno, ale uwielbiam je;)
UsuńPoranek z takim śniadankiem może wróżyć tylko dobry dzień. Smakuje na prawdę jak ciasteczko - jest delikatna i puszysta. Pieczona owsianka rządzi! ;-)
OdpowiedzUsuńTak, pieczona owsianka jest najlepsza:) Nie ma to jak ciacho na śniadanie.
Usuń