Do naleśników wspaniale pasuje biały ser, czekolada i kiwi.
Składniki na 9 sztuk:
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- szklanka wody gazowanej
- szklanka mleka
- 10g drożdży
- łyżeczka cukru
- jajko
- 2 łyżki oleju
Do miski przesiewamy mąki. Dolewamy wodę, mleko i olej. Wbijamy jajko i całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Po tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Ciasto jest nieco gęściejsze od tradycyjnego, więc potrzebuje więcej czasu na upieczenie.
Smacznego:)
Drożdżowych naleśników jeszcze nie jadłyśmy :) Kiwi nadaje im pięknego wyglądu :D
OdpowiedzUsuńNie dość że drożdżowe, to w dodatku z kiwi :D
OdpowiedzUsuńDrożdżowe? Nie próbowałam, ale fenomenalnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłem, że ktoś robi drożdżowe naleśniki. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam drożdżowych naleśników i nawet nie wiedziałam, że takie istnieją :D
OdpowiedzUsuńZatem wszystko jeszcze przed tobą;D
Usuń