piątek, 11 marca 2016

Muffiny z jagodami i migdałami

Muffiny uwielbiam za to, że ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a za każdym razem możemy przygotować je w innej wersji smakowej. Na blogu pojawiły się już trzy przepisy na muffinki kakaowe z gruszkami, malinowo- czekoladowe, i gruszkowe z granolą.
Dziś mam dla was przepis na jedne z lepszych jakie piekłam- jagodowe z migdałami. Jagody nadają ciastu wspaniałą wilgotność i kolor, a migdały chrupkość.



Składniki na 12 sztuk:
składniki suche:
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej typ 650
  • 100g brązowego cukru
  • 50g migdałów w platkach
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
  • 250ml mleka
  • 50ml oleju
  • 2 jajka
  • 150g jagód ze słoiczka, mrożonych lub świeżych
Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a mokre w drugiej. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto nakładamy do silikonowych papilotek lub papierowych włożonych do metalowych foremek. Powinno ono stanowić 3/4 wysokości papilotki.
Muffinki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Muffiny pyszne :)i pięknie wyrośnięte

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dawno nie jadłem. Muszę kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody? A mamusiu... od dawna marzymy już o truskawkach a teraz nam przejdzie na jagody xD
    Muffiny pięknie urosły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, o truskawkach też marzę, ale narazie muszę zadowolić się mrożonymi:D

      Usuń
  4. Muffiny uwielbia chyba każdy! Jagody i migdały to świetne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki wyglądają przepyszne i na pewno takie są - jagody to mój ulubiony muffinkowy dodatek ;) A do tego masz śliczne papilotki ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka