wtorek, 1 marca 2016

Gofry z makiem

Na blogu jakiś czas temu pojawił się pierwszy przepis na gofry. Od tego czasu przetestowałam już wiele innych przepisów i dzisiaj mam dla was jeden z nich. Według mnie najlepszy.
Gofry upiekłam z mieszanki trzech mąk: ryżowej, owsianej i pszennej. Dodałam do nich również mak, który podczas jedzenia nadaje im wspaniałego smaku. Gofry posłodziłam oczywiście brązowym cukrem i dosypałam też trochę ulubionego waniliowego.
Swoją porcję podałam z gruszką, miodem i migdałami.


Składniki na 6 sztuk:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej*
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka roztopionego masła
*Mąkę możemy otrzymać poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy.

Białko ubijamy na sztywną pianę.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier brązowy i waniliowy, mleko, wodę, mak, proszek, żółtko i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy do nich ubite białko i delikatnie łączymy.
Gofry pieczemy w nagrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zaleźy od mocy urządzenia. Moim gofrom wystarczyło 6 minut.
Smacznego:)

11 komentarzy :

  1. Kurcze!!!! Przypomniałaś nam, że miałyśmy z domu rodzinnego zabrać gofrownice!
    I po ptakach.... a teraz nam narobiłaś apetytu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast gofrów możecie usmażyć placuszki;)

      Usuń
    2. Eh placuszki już męczymy od tygodnia, więc się nam znudziły xD
      Jak tylko za jakiś czas wrócimy do domu to od razu odpalamy gofrownice :)

      Usuń
  2. Robiłam kilka razy gofry z makiem i je bardzo lubię, a Twoje wyglądają przepysznie :) Muszę w końcu zrobić jakieś, bo nie jadłam już dłuższy czas :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kilka razy gofry z makiem i je bardzo lubię, a Twoje wyglądają przepysznie :) Muszę w końcu zrobić jakieś, bo nie jadłam już dłuższy czas :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie mam gofrownicy, bo zrobiłam je od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłem gofrów. Tej odmiany gruszek nie jestem fanem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, chętnie bym porwała porcję dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka